Četvrti dan rata u Izraelu: Više od 1.500 poginulih, sprema se velika izraelska ofanziva

Izrael savetovao Palestince da pređu u Egipat ali niko ne prelazi

10.10.2023. 08:06
  • Podeli:
izrael reuters-6524e96e04191.webp Foto: Reuters

 Sukob Izraela i palestinskog Hamasa i nasilje koje je do sada odnelo više od 1.500 života, ušlo je u četvrti dan, a izraelska vojska je danas saopštila da izvodi masovne udare na mnoge lokacije islamista u pojasu Gaze i da će uskoro saopštiti detaljnije o tim napadima.

Izraelci se pripremaju za veliku kopnenu ofanzivu u Gazi, što nisu radili bar 10 godina, izjavio je danas ekskluzivno za Tanjug novinar agencija AP Džon Gambrel, koji se nalazi u Jerusalimu.

Izrael nagomilava trupe uz granicu

Na pitanje kakva je trenutna situacija u zoni dejstva i u Jerusalimu, gde se ovaj novinar trenutno nalazi, Gambrel je saopštio da helikopteri trenutno patroliraju iznad grada i da Izrael nagomilava trupe uz granicu

Gambrel je rekao da je Izrael do sada pokrenuo više napada iz vazduha, da je Hamas uzimao taoce i da preti da će ih ubiti u slučaju novih udara na Gazu, a da su telekomunikacione veze otežane.

Kako je naveo, u ovom trenutku vlasti Izraela su tražile da stanovništvo u blizini granice sa Gazom ostane kod kuća sa zalihama za 72 sata i vidne su pripreme za pokretanje ratnih operacija.

Gambrel je kazao da američke trupe nisu deo aktivnih borbi, ali da SAD premeštaju nosače aviona i druga sredstva, dok za sada nije poznato da li je bilo zahteva za pomoć od strane Izraela. 

On je uporedio ovaj iznenadni udar Hamasa sličnim kao što su bili napadi Al Kaide na Njujork ili Japana na Perl Harbur, i naveo da su obaveštajni propusti koji su se desili pitanje koje treba da analizira izraelska strana.

Gambrel smatra da je veliko iznenađenje što je u ovom napadu Hamas koristio različita sredstva, poput motocikala, građevinskih mašina i paraglajdera, i da je evidentno imao pomoć spolja, kao i da se postavlja pitanje šta to još palestinski militanti imaju na raspolaganju. 

Palestincima savetovano da izbegnu u Egipat

Izraelska vojska savetovala je danas Palestincima u Pojasu Gaze, koji beže od njenih vazdušnih udara, da idu ka Egiptu. 

"Svestan sam da je prelaz Rafa (između Pojasa Gaze i Egipta) i dalje otvoren", rekao je potpukovnik Ričard Heht na brifingu, prenosi Rojters.

"Svako ko može da izađe, savetovao bih mu da izađe", naglasio je Heht. Međutim, kako javlja Višegrad24, niko od Palestinaca ne prelazi u Egipat.

Poginuli na obe strane, mnogo ranjenih

Izraelski TV kanali objavili su da je u napadima Hamasa do sada poginulo najmanje 900 osoba, i da je još 2.600 povređeno, uz desetine zarobljenih, prenosi Rojters. 
Među poginulima u Izraelu, više od 260 tela pronađeno je do sada na mestu gde je održan muzički festival na jugu Izraela, gde su neki od talaca oteti. 

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 687 Palestinaca ubijeno, a 3.726 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na enklavu koja je pod opsadom od subote.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je osvetu u vatrenom govoru, optužujući Hamas za pogubljenje dece i druge zločine.

 „Ovaj podli neprijatelj je želeo rat i rat će dobiti“, rekao je on. 

Među napadnutim lokacijama u Gazi navode se stambeni blokovi, džamija i bolnice, a u udarima su uništeni neki putevi i kuće, navode mediji i očevici. 

Izrael je bombardovao i sedište privatne palestinske telekomunikacione kompanije, što bi moglo da utiče na usluge fiksne telefonije, interneta i mobilne telefonije. Napadi su nastavljeni u ponedeljak tokom noći.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio  je da se oko 137.000 ljudi sklonilo kod UNRWA, Agencije UN za palestinske izbeglice.

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija, izrazile su čvrstu podršku Izraelu i nedvosmisleno osudile palestinsku militantnu grupu Hamas zbog njenih "užasnih terorističkih akata".

Ističe se da zemlje priznaju legitimne težnje palestinskog naroda i podržavaju slobodu za Izraelce i Palestince. 

"Međutim, Hamas ne predstavlja te težnje i palestinskom narodu ne nudi ništa, osim više terorizma i krvoprolića", navodi se u saopštenju.

Takođe su naveli da će ostati „jedinstveni i koordinisani“ kako bi osigurali da se Izrael može braniti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()