Srbija do Milvokija: Naša zajednica u SAD na Trampovoj konvenciji u Viskonsinu

govoreno je o potrebi da se, uz poštovanje prošlosti, okrenemo budućnosti

18.07.2024. 15:56
  • Podeli:
podrška srba donaldu trampu, republikanska konvencija u milvokiju, donald tramp, milvoki - 18 jul 2024 - foto TANJUG STR (2)-66991d97aae84.webp Foto: TANJUG/STR

Velika grupa Srba, njih više od 200, skupila se da izrazi podršku bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu tokom republikanske konvencije u Milvokiju. Naša velika zajednica u ovom gradu (preko 30.000) vrlo lako može da odluči predsedničke izbore u državi Viskonsin, jer je razlika između Trampa i Bajdena bila mnogo manja na prethodna dva izbora. 

Među govornicima su bile vrlo značajne ličnosti iz Republikanske partije, poput ambasadora Ričarda Grenela, koji je u najužem krugu Donalda Trampa i za koga se veruje da ima najveće šanse da bude sledeći državni sekretar ili savetnik za nacionalnu bezbednost.

Zatim Senator Ron Džonson i najvatreniji zaštitnik srpskih interesa u Kongresu kongresmenka Klaudija Teni. Takođe se prisutnima obratio bivši guverner države Ilinois, Rod Blagojević.

Grenel se fokusirao na dve teme: potrebu da se američki Srbi politički organizuju, da se registruju za glasanje i da naravno glasaju za predsednika Trampa. 

 

Takođe, govorio je o potrebi da se uz poštovanje prošlosti okrenemo budućnosti i obećao da će u novoj Trampovoj admnistraciji Zapdani Balkan biti prioritet.

Senator Džonson je govorio o američkim vrednostima i osudio intervencionistcku politiku. 

Po njemu "lideri koji stavljaju svoju zemlju na prvo mesto, kao što je predsednik Aleksandar Vučic, vode ka miru, jer ne žele da svoju zemlju unište ratom".

Kongresmenka Teni je govorila o svojim iskustvima sa prostorima bivše Jugoslavije, kako je radila u jugoslovenskom konzulatu sredinom ’80-ih, ali najzanimljiviji deo obraćanja je bio kako je od Aljbina Kurtija na Minhenskoj konferenciji i tražila da objasni "zašto maltretira Srbe i ne poštuje Briselski sporazum". Obećala je da će da nastavi da štiti srpske interse u Kongresu.

Na kraju se skupu obratio i bivsi guverner drzave Ilinois Rod Blagojević, koji nastoji da oživi svoju političku karijeru. On je bio osudjen na dugogodisnju zatvorsku kaznu zbog trgovine uticajem u procesu koji su mnogi osudili kao politički motivisan, ali ga je oslobodio predsednik Tramp, nakon čega su postali dobri prijatelji i politički istomišljenici.

Ceo skup u MIlvokiju je protekao u živoj i veseloj atmosferi i završio se velikom žurkom.

U Milvokiju u američkoj saveznoj državi Viskonsin u ponedeljak je počela Republikanska nacionalna konvencija koja će trajati do danas, kada se očekuje da Tramp održi govor.

Konvencija se održava prema utvrđenom planu i uz nepromenjene bezbednosne mere, uprkos pucnjavi u subotu na skupu u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp bio pogođen u uvo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()