Šreder druguje sa Putinom, ali ipak ostaje u partiji

Bivši nemački kancelar i sadašnji ruski predsednik neguju dugogodišnje bliske veze

02.03.2023. 21:44
  • Podeli:
putin šreder profimedia-640107d4c2c6d.webp Foto: Profimedia

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) nije kaznila bivšeg kancelara Gerharda Šredera zbog bliskih veza sa Kremljom, saopštila je partijska arbitražna komisija Hanovera u četvrtak.

Komisija je navela kako "nije sa dovoljnom sigurnošću" mogla da utvrdi je li Šreder prekršio statut, načela i propise partije.

"Moguće je da su vrhunski nemački političari u poslednjih 25 godina pogrešno procenili opasnost zavisnosti od ruskih energenata," piše u saopštenju.

To se, nastavlja se, odnosi na druge političare u SPD i drugim strankama i eventualno kažnjavanje Šredera "možda ide predaleko."

Bila je to odluka u drugoj instanci. Nekoliko članova partije je zatražilo da SPD izbaci Šredera zbog bliskih odnosa sa predsednikom Vladimirom Putinom i poslova sa ruskim državnim firmama.

Tužiocima ostaje još mogućnost da kažnjavanje nekadašnjeg lidera zatraže od savezne partijske arbitražne komisije. Izbacivanje iz partije je najoštrija mera koju komisija može da izrekne.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()