Stano: Učesnici samita BRIKS treba da pozovu Putina da prekine rat

Kada je u pitanju Rusija, politika EU je vrlo jasna. To su sankcije, to je izolacija, to je uzdržavanje od kontakata, naveo je Stano

23.10.2024. 16:05
  • Podeli:
Peter Stano Alexandros Michailidis  Shutterstock com-644bbe27cd629.webp Foto: Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Portparol Evropske komisije Peter Stano apelovao je danas na sve učesnike samita BRIKS-a u Kazanju da iskoriste taj događaj da pozovu ruskog predsednika Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini.

"Verujemo da će svi učesnici samita u Kazanju iskoristiti ovaj događaj da još jednom pozovu Putina da odmah prekine rat protiv ukrajinskog naroda i da se pridržava i poštuje principe Povelje UN i međunarodnog prava", rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanja o tome kako komentariše učešće pojedinih zemalja, uključujući kandidata za članstvo u EU, kao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša na samitu BRIKS-a u Kazanju.

Stano je rekao da EU veruje da će Gutereš pojačati poziv Rusiji i Putinu "da potpuno i bezuslovno zaustave brutalnu agresiju na ukrajinski narod i da se odmah i bezuslovno povuku sa ukrajinske teritorije".

Istovremeno je osudio, kako je rekao, "zloupotrebu  Rusije" njenog predsedavanja BRIKS-om i podsetio da je za Putinom, koji je domaćin samita, raspisan nalog za hapšenje "zbog sumnje da je počinio ratne zločine".

Stano je dodao da EU očekuje da se sve zemljle kandidati za članstvo u EU čvrsto podržavaju vrednosti EU "bez ikakvog oklevanja", kao i da poštuju obaveze koje proizilaze iz svih relevantnih sporazuma i usklade se sa odlukama EU kada je u pitanju spoljna i bezbednosna politika. 

"Kada je u pitanju Rusija, politika EU je vrlo jasna. To su sankcije, to je izolacija, to je uzdržavanje od kontakata, to su doprinosi naporima da se Putin izoluje na međunarodnom planu i stavi pod pritisak. Od svih zemalja kandidata za članstvo u EU se očekuje da se uzdrže od kontakata sa Putinom, sa Rusijom, a od njih se očekuje da se usklade sa stavovima i odlukama EU ako se nadaju napretku u pristupanju EU", poručio je Stano.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()