Starmer: Foklandi i Gibraltar su britanski, to se neće promeniti

Prema pisanju Indipendenta, u Londonu se javila zabrinutost u vezi sa budućnošću Foklandskih ostrva, nakon što je Velika Britanija prepustila kontrolu nad ostrvima Čagos Mauricijusu.

09.10.2024. 15:01
  • Podeli:
kir stramer-67067e678ac35.webp Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Britanski premijer Kir Starmer danas je potvrdio da su Foklandska ostrva i Gibraltar britanska teritorija i da se to neće promeniti u budućnosti.

''Oni (Foklandi) su Britanci i ostaće Britanci. To je lično za mene. Jednako se neće pregovarati o suverenitetu Gibraltara'', rekao je on danas u Vestminsteru.

Prema pisanju Indipendenta, u Londonu se javila zabrinutost u vezi sa budućnošću Foklandskih ostrva, nakon što je Velika Britanija prepustila kontrolu nad ostrvima Čagos Mauricijusu.

Premijer je prošle nedelje odbio da isključi mogućnost okončanja britanske kontrole nad Gibraltarom i Foklandima, a poslanici su tvrdili da će ta odluka ''ohrabriti nacije poput Argentine“.

Ubrzo nakon sporazuma Britanije i Mauricijusa, Argentina je obećala da će steći ''pun suverenitet" grupe ostrva u južnom Atlantiku pod britanskom kontrolom.

Britanska guvernerka Foklanda Alison Blejk pokušala je da uveri stanovnike da je posvećenost Britanije južnoatlantskoj teritoriji ''nepokolebljiva", naglašavajući da su istorijski konteksti dve teritorije ''veoma različiti".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()