Statua Prigožina postavljena na njegovom grobu u Sankt Peterburgu

Prigožin, koji se obogatio početkom 2000-ih zahvaljujući ugovorima za snabdevanje hranom ruske vojske, osnovao je plaćeničku grupu Vagner 2014.

01.06.2024. 22:07
  • Podeli:
jevgenij prigožin, otkriven spomenik jevgeniju prigožinu na njegovom grobu u sankt peterburgu - 1 jun 2024 - AP Photo Dmitri Lovetsky Tanjug (3)-665b7d43edd5b.webp Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/Tanjug

Bronzana statua bivšeg vođe plaćeničke grupe Vagner Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u avgustu 2023. godine, dva meseca nakon neuspelog pokušaja pobune protiv ruskih vlasti, otkrivena je danas na njegovom grobu u Sankt Peterburgu.

Desetine pristalica prošlo je pored impozantne statue Prigožina koja ga prikazuje kako stoji, a neki od njih ostavili su bukete cveća, prenosi Moscow Times.

Nekoliko njih je bilo obučeno u vojne uniforme i lica su im bila pokrivena.

Prigožin, koji se obogatio početkom 2000-ih zahvaljujući ugovorima za snabdevanje hranom ruske vojske, osnovao je plaćeničku grupu Vagner 2014. 

Ona je u početku bila zadužena za tajne operacije Kremlja u Africi i na Bliskom istoku pre nego što je mobilisana na front u Ukrajini početkom 2022.

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/Tanjug

Iako se nekada smatrao bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Prigožin je pao u nemilost ruskih vlasti nakon što je naredio svojim ljudima da marširaju na Moskvu u junu 2023. godine, preuzevši kontrolu nad štabom ruske vojske u Rostovu, u južnom delu zemlje.

Prigožin je optužio komandu ruske vojske za nesposobnost u vođenju rata u Ukrajini i korupciju, kao i za prikrivanje stvarne situacije na frontu.

Dva meseca kasnije, u avgustu 2023. godine, Jevgenij Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći između Moskve i Sankt Peterburga. Kremlj je negirao da ima bilo kakve veze sa incidentom.

Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky/Tanjug

Putin je kasnije javno nazvao Prigožina "talentovanom" osobom koja je, međutim, činila "greške". Mnogi borci Vagnera su od tada integrisani u rusku vojsku ili druge strukture.

Već nekoliko meseci u centru Moskve, u blizini zidina Kremlja, postavljeno je improvizovano spomen obeležje u čast Vagneru, Jevgeniju Prigožinu i njegovom zameniku Dmitriju Utkinu, koji je takođe poginuo u padu aviona.

Bivši šef Vagnera, koji je bio veoma popularan među pristalicama invazije na Ukrajinu u svojoj domovini, danas bi napunio 63 godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()