Stejt department: SAD i dalje vrše pritisak da se produži prekid vatre u Sudanu

Oružana borba za vlast u Sudanu počela je 15. aprila

26.04.2023. 09:10
  • Podeli:
sudan-internet-protesti-aa.jpg

Sjedinjene Američke Države i dalje vrše pritisak da se produži prekid vatre u Sudanu i u koordinaciji sa regionalnim i međunarodnim partnerima nastoje da pomognu da se formira komiteta za nadgledanje pregovora, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je u razgovoru sa novinarima da SAD kroz svoje angažovanje sa vojnim i civilnim liderima Sudana žele da pomognu zaraćenim frakcijama da uspostave put ka održivom prekidu neprijateljstava, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Patel je dodao da je Stejt department savetovao građanima SAD u Sudanu da pokušaju da dođu do Port Sudana i tamo se ukrcaju na trajekt za Džedu, u Saudijskoj Arabiji, gde će im službenici američkog konzulata biti na raspolaganju za dalju pomoć.

Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je u ponedeljak da su posle intenzivnih pregovora Sudanske oružane snage (SAF) i Snage za brzu podršku (RSF) dogovorile da se od ponoći, u noći između nedelje i ponedeljka uspostavi 72-časovni prekid vatre.

Podsećamo, borbe su izbile između sudanskih oružanih snaga i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, u kojima je poginulo najmanje 459 ljudi, a povređeno je 4.072, prema najnovijim podacima SZO.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()