Stigao demanti: Ursula Fon der Lajen nije u trci za generalnog sekretara NATO-a

Spekulisalo se da je jedan od glavnih kandidata

01.04.2023. 21:23
  • Podeli:
Ursula von der Leyen foto Reuters-6404f74326d4e.webp Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ne kandiduje se za sledećeg generalnog sekretara NATO-a, saopštila je danas portparol Komisije.

Informacija objavljena u britanskom tabloidu San je neosnovana spekulacija, dodao je portparol. San je, pozivajući se na diplomatski izvor, javio da Fon der Lajen namjerava da se kandiduje za mesto generalnog sekretara NATO-a i da nasledi sadašnjeg šefa NATO-a Jensa Stoltenberga.

Tabloid je pisao i da bi Fon der Lajen u tom slučaju mogla da se suoči sa teškom borbom, jer bi se Velika Britanija usprotivila njenoj kandidaturi, s obzirom na to da je loše vodila oružane snage dok je bila nemački ministar odbrane.

Prošle godine Stoltenbergov mandat je produžen do 30. septembra ove godine. To se dogodilo ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Aktuelni generalni sekretar NATO-a je na ovoj funkciji skoro devet godina, a mandat mu je tri puta produžen.

Nedavno, u jeku sukoba u Ukrajini, spekulisalo se da bi ovom 63-godišnjaku ponovo mogao da bude produžen mandat. Istovremeno, diplomate su komentarisale da bi takva odluka mogla da ostavi utisak da NATO ne uspeva da se dogovori oko imenovanja novog šefa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()