Stoltenberg: Ako dozvolimo Putinu da pobedi svi ćemo platiti visoku cenu

Stoletenberg smatra da, ukoliko se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dozvoli da pobedi, da će to biti signal autorativnim režimima u svetu da sve što žele mogu da dobiju grubom silom.

21.11.2022. 16:06
  • Podeli:
Jens Stoltenberg_NATO-1668603714148.webp Foto: NATO

Svoju bojazan da će u slučaju pobede Rusije svi platiti visoku cenu izrazio je danas i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je pozvao danas članice evroatlantskog saveza da nastave da pomažu Ukrajinu.

Stoletenberg smatra da, ukoliko se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dozvoli da pobedi, da će to biti signal autorativnim režimima u svetu da sve što žele mogu da dobiju grubom silom.

'Ukrajinci tu cenu plaćaju krvlju'

„Ako dozvolimo Putinu da pobedi, svi ćemo morati da platimo mnogo veću cenu. Autoritarni režimi širom sveta naučiće da mogu da dobiju ono što žele grubom silom", istakao je Stoltenberg na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO, koja se održava u Madridu.

Stoltenbreg je istakao i da NATO mora da bude spreman da podrži Ukrajinu na duge staze, dodavši da je svestan da ta podrška ima cenu.

"U našim zemljama mnogi ljudi se suočavaju sa krizom troškova života. Računi za energiju i hranu rastu. Ovo su teška vremena za mnoge“, naglasio je Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO.

Povećanje obrambenih budžeta članica

Ipak, kako kaže generalni sekretar NATO-a, ta cena koju zapadne države i njeni građani plaćaju meri se novcem, a Ukrajinci tu cenu mere - krvlju.

Osvrnuvši se o mogućnosti da se NATO savez proširi na Švedsku i Finsku, Stoltenberg kaže da je njihovo pristupanje Alijansi sada pitanje vremena, odnosno da je došlo da vreme da se finalizuje njihov ulazak u NATO.

Na samitu NATO saveza sledeće godine u Litvaniji važna tema će biti, najavljuje Stoltenberg, i ulaganje u odbranu članica Alijanse.

Izrazio je i očekivanje da će saveznici povećati svoje odbrambene budžete.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()