Stoltenberg: NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez njenog pristanka

To je odluka Finske, rekao je Stoltenberg

04.04.2023. 14:34
  • Podeli:
NATO_PIXABAY-638a1c0f17db4.webp Foto: Pixabay

NATO neće rasporediti trupe u Finskoj bez pristanka te zemlje, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"To je odluka Finske. Neće biti NATO trupa u Finskoj bez pristanka Finske," rekao je Stoltenberg, preneo je Tass. On je naglasio da će Finska u alijansu doneti "naprednu odbrambenu industriju" i "najviše sposobnosti".

"Finska će dobiti gvozdenu garanciju bezbednosti"

Stoltenberg je istakao da će, kada Finska uđe u Alijansu, ona biti "pokrivena" članom 5 Vašingtonskog ugovora, koji predviđa kolektivnu bezbednost svih država članica NATO pre vojne agresije. On je naveo da će Finska tako dobiti "gvozdenu garanciju bezbednosti".

"Kada (Finska) postane punopravna članica, uklanjamo prostor za pogrešne procene u Moskvi o spremnosti NATO da zaštiti Finsku, a to čini Finsku bezbednijom i jačom, a sve nas bezbednijim", rekao je Stoltenberg, preneo je AP.

Stoltenberg je, takođe, istakao da prijem Švedske u NATO ostaje prioritet za Brisel. On je naveo da je svih 30 država članica NATO već potpisalo protokol o prijemu Švedske i da je potrebno još samo da ga ratifikuju Turska i Mađarska.

Sve obezbeđeno da Švedska uđe u NATO

Nakon pristupanja alijansi i Finska će morati da potpiše i ratifikuje ovaj dokument. Međutim, niko u NATO ne sumnja da će se taj proces odvijati što je pre moguće, primetio je Stoltenberg.

On je naglasio da će pristupanje Finske NATO biti istorijski događaj i direktan rezultat ruskog napada na Ukrajinu.

Stoltenberg je rekao da će Alijansa obezbediti da i Švedska postane punopravni član, preneo je Rojters.

"Predsednik (Rusije Vladimir) Putin je kao deklarisani cilj invazije na Ukrajinu postavio manje NATO-a", rekao je Stoltenberg novinarima, uoči sastanka ministara spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza. To postaje upravo suprotno, istakao je on.

"Finska danas, a uskoro će i Švedska postati punopravni član Alijanse", kazao je Stoltenberg.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()