"Stop nasilju nad ženama": Lekari u Indiji počeli štrajk od 24 sata zbog silovanja i ubistva koleginice

Očekuje se da će u štrajku učestvovati više od milion lekara i drugog medicinskog osoblja širom zemlje

17.08.2024. 08:24
  • Podeli:
protest lekara u indiji, nju delhi - 16 avg 2024 - foto Reuters-66c0347ac29ff.webp Foto: Reuters

Lekari u Indiji počeli su u 24-časovni štrajk u znak protesta zbog silovanja i ubistva lekarke u istočnom gradu Kalkuti. Tokom štrajka koji je počeo u šest sati po lokalnom vremenu obavljaće se samo hitni zahvati, objavila je lekarska komora, a prenosi Rojters.

Prošle nedelje je 31-godišnja lekarka silovana i ubijena u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta u Kalkuti gde je radila, što je izazvalo proteste lekara širom zemlje i podsetilo na grupno silovanje i ubistvo 23-godišnje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine.

Bes zbog toga što strogi zakoni nisu doveli do smanjenja nasilja nad ženama doveli su do demonstracija lekara i udruženja žena.

"Žene su većina u našoj profesiji u ovoj zemlji. Uvek smo i uvek ćemo tražiti da one budu bezbedne", izjavio je predsednik indijske lekarske komore R. V. Asokan.

Očekuje se da će u štrajku učestvovati više od milion lekara i drugog medicinskog osoblja širom Indije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()