Sudarili se američki dron i ruski borbeni avion: Novi detalji o incidentu iznad Crnog mora

Incident se dogodio danas iznad Crnog mora.

14.03.2023. 20:45
  • Podeli:
američki dron twitter @US_EUCOM-6410ce4c5d414.webp Foto: Twitter@US_EUCOM

Ruski borbeni avion Su-27 sudario se danas sa američkim dronom MQ-9 u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora, saopštila je Evropska komanda Oružanih snaga SAD.

Ruski ambasador pozvan u Stejt department

U saopštenju se precizira da su dva ruska aviona izvela "nebezbedno i neprofesionalno presretanje", a da je jedan od njih zakačio propeler američkog drona.

Navedeno je da je američka strana bila prinuđena da spusti svoju bespilotnu letelicu u međunarodne vode Crnog mora.

U saopštenju objavljenom na satu Evropske komande se kaže i da su pre sudara ruski avioni ispustili gorivo i leteli ispred američkog drona, što je, kako se navodi, neprofesionalno i nebezbedno za životnu sredinu.

Američka vojska ističe da će američke letelice nastaviti da se kreću u međunarodnom vazdušnom prostoru i poziva rusku stranu da se "ponaša profesionalno i bezbedno".

Kako je saopštila Bela kuća, američki predsednik Džo Bajden je obavešten o incidentu.

Nakon incidenta, američki Stejt department pozvao je ruskog ambasadora u SAD-u Anatolija Antonova na razgovor, rekao je portparol američkog Ministarstva spoljnih poslova Ned Prajs.

Dodao je da SAD direktno komuniciraju sa ruskom stranom na visokom nivou kako bi prenele svoj stav u vezi sa incidentom.

Oglasili se Rusi

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je  da je američka bespilotna letelica MQ-9 pala u Crno more zbog oštrog manevra, kao i da ruski lovci na američku letelicu nisu otvorili vatru, niti su imali bilo kakav kontakt sa njom.

U saopštenju se navodi sa je američka letelica narušila granice područja režima za korišćenje vazdušnog prostora iznad Crnog mora, zbog čega su ruski borbeni avioni poslati da je presretnu.

Kako navodi Ministarstvo, dron sa isključenim transponderima leteo je u pravcu ruske granice u regionu Krima, prenose RIA Novosti.  

U saopštenju se navodi da je američki dron usled oštrog manevrisanja nekontrolisano leteo, izgubio visinu i pao u vodu. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()