Sudbina Vladimira Putina neraskidivo je povezana s ishodom rata

Ukupno 12 raketa palo je na grad Zaporožje tokom noći, jedna osoba je poginula, nove stambene zgrade su oštećene, objavile su lokalne vlasti.

11.10.2022. 19:15
  • Podeli:

U Kijevu su se u utorak ujutro ponovno oglasile sirene za vazdušnu opasnost, a na krajevima grada videli su se stubovi dima.

Iz ruske vojske kažu, to je nastavak napada na vojnu infrastrukturu.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavile su da izvode masivne napade visokopreciznim oružjem dugog dometa s mora i iz vazduha protiv objekata ukrajinskog vojnog zapovedništva i energetskog sistema. Cilj udara je postignut", obajvio je Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane.

Osim što je u jučerašnjim napadima širom zemlje ubijeno najmanje 19 ljudi, a 105 ih je povređeno, poznavaoci situacije na terenu kažu da ruska vojska nikakav drugi cilj nije ostvarila.

"Tih napada će biti i dalje, jer ovo što se dogodilo nije ništa drugo nego kondenzacija svih ovih delovanja do sada. Ako je u ovih osam meseci Putin to isporučivao na rate, onda je sada to kondenzovao i isporučio u jednom ili dva dana. Dakle, napad je bio ranije planiran, napad na most je bio samo povod, a napad je rađen isključivo zbog unutarašnjih razloga jer Putinu više niko ne veruje, šta god kaže", kaže vojni komentator Goran Redžepović.

Uz to, kako izgleda, napadi su samo zabetonirali spremnost Ukrajinaca u odbrani zemlje i pojačali odlučnost Zapada da poveća vojnu i svaku drugu pomoć Ukrajini.

Jedini je problem što je politička sudbina Vladimira Putina sada neraskidivo povezana s ishodom rata.

"Nastavak rata njega održava, gubitak rata ili nekakvo primirje pod nepovoljnim uslovima znači njegov skorašnji pad, to je vrlo jednostavno. U svakom slučaju, onakva slika Rusije kao moćne sile i Putina kao pobedničkog lidera definitivno je narušena, i definitivno se pokazuje sva trulost sistema kao takvog, uključujući i njegovog lidera", ističe Redžepović.

S druge strane, neslomljiv duh Ukrajinaca vidljiv je i iz ovog primera – ulica u Dnjepru na kojoj je u ponedeljak bio duboki krater nakon eksplozije rakete, već u utorak ujutro bila je sasvim obnovljena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()