Sukob u Sudanu koštao ekonomiju najmanje 3,4 milijarde dolara

Sukob se pretvara u građanski rat

05.06.2023. 15:50
  • Podeli:
sudan rat - reuters-643ce816e8f71.webp Foto: Reuters

Bivši sudanski ministar finansija Ibrahim Elbadavi izjavio je da je sedmonedeljni sukob u njegovoj zemlji koštao ekonomiju najmanje 3,4 milijarde dolara.

"Ovo nasilje visokog intenziteta uništava lance snabdevanja. Uništava privredu glavnog grada", rekao je Elbadavi.

Istakao je da bi sukob mogao da preraste u građanski rat, što bi moglo da podeli zemlju jer se to, kako kaže, obično dešava u etnički podeljenom društvu.

Elbadavi je naveo da je veoma zabrinut za svoju domovinu, pošto je sudanska vojska obustavila učešće u pregovorima o prekidu vatre u saudijskom gradu Džedi.

"Sudan je 1953. godine bio veoma optimističan. Nažalost, pokazao se kao zemlja koju definišu sukobi, neuspeli razvoj i nefunkcionalne vlade", rekao je bivši ministar.

U sukobu vojske i paravojnih snaga koji je počeo sredinom aprila dosad je stradalo više stotina ljudi, a oko 1,2 miliona ljudi je raseljeno unutar zemlje, dok je još 400.000 osoba pobeglo u susedne države.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()