Surovikin: Ukrajina u oktobru izgubila 12.000 vojnika

Šojgu je naredio povlačenje na levu obalu Dnjepra

09.11.2022. 18:31
  • Podeli:
Ukrajina vojska Herson_Bestimage PIXSELL-1667724000336.webp Foto: Bestimage-PIXSELL

Ukrajinska vojska je samo u oktobru izgubila 12.000 vojnika i oko 350 plaćenika, tvrdi komandant ruskih vojnih snaga u Ukrajini, general armije Sergej Surovikin.

"Neprijatelj je izgubio i 18 aviona, 12 helikoptera, šest raketnih sistema zemlja-vazduh, preko 200 tenkova, više od 800 borbenih oklopnih vozila i 21 višecevni raketni bacač", rekao je Surovikin, komandant ruskih integrisanih oružanih snaga u Ukrajini, podnoseći raport ministru odbrane Sergeju Šojguu, prenosi TAS S.

Prema rečima Surovikina, ukrajinske oružane snage izvode udare na škole i bolnice zbog čega se civili iz Hersona evakuišu na drugu obalu Dnjepra.

Surovikin je rekao da je ruska vojska osigurala najbezbedniju moguću evakuaciju za oko 115.000 ljudi.

Ministar odbrane Šojgu naredio je generalu Surovikinu da započne i povlačenje trupa sa desne na levu obalu Dnjepra, prenela je ranije agencija RIA Novosti.

"Pobrinite se da svi civili koji žele mogu da odu. Nastavite povlačenje trupa i preduzmite sve mere da se omogući bezbedno prebacivanje ljudstva, naoružanja i opreme preko reke Dnjepar", naložio je Šojgu Surovikinu.

Prethodno je Surovikin predložio Šojguu organizovanje odbrane duž leve obale Dnjepra u pravcu Hersona.

Surovikon je rekao da je to "veoma teška odluka", ali je dodao da će tim manevrom biti oslobođen deo snaga i sredstava koji će biti upotrebljeni za aktivna dejstva na drugim pravcima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()