Susret Duda – Bajden: Poseta Poljskoj važan znak posvećenosti SAD bezbednosti u Evropi

'Amerika može da očuva svetski poredak', ocenio predsednik Poljske tokom sastanka sa šefom Bele kuće

21.02.2023. 15:31
  • Podeli:
Džo Bajden_Joe Biden_Anžej Duda_Foto AP Photo_Czarek Sokolowski_Tanjug-63f4d516cdbc2.webp Foto: AP Photo / Czarek Sokolowski / Tanjug

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se u Varšavi sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u okviru serije razgovora i konsultacija sa liderima zemalja istočnog krila NATO, u okviru priprema za narednu fazu rata u Ukrajini.

Poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena Poljskoj predstavlja važan znak posvećenosti očuvanju bezbednosti u Evropi, izjavio je poljski predsednik.

"Vaša poseta je važan znak za bezbednost, signal za odgovornost SAD za bezbednost sveta i Evrope. Amerika može da očuva svetski poredak", rekao je Duda tokom sastanka sa Bajdenom u Varšavi, preneo je Rojters.

Podrška SAD Ukrajini ostaje snažna, izjavio je Bajden tokom razgovora sa poljskim kolegom.

"Kao što sam rekao predsedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva", saopštio je Bajden.

Bajdenov govor kao odgovor Putinu?

Tokom popodneva se očekuje obraćanje američkog predsednika ispred Kraljevskog zamka u Varšavi. Kako navodi AP, Bajdenovo obraćanje neće biti "neka vrsta direktnog odgovora" na Putinov današnji govor, u kojem je ruski lider poručiio da je "nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju".

Sekretar Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao da to neće biti "retoričko nadmetanje s bilo kime, već izjava o vrednostima, viziji kako treba da izlgeda svet koji pokušavamo da izgradimo i branimo".

Duda je rekao da Bajdenovo prisustvo na poljskom tlu u vreme prve godišnjice početka rata u Ukrajini šalje "važan signal" o posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti i dodao da Bajdenov govor "očekuje veliki deo sveta, ako ne i ceo svet".

AP navodi da je, s obzirom da se ratu ne nazive kraj, godišnjica kritičan trenutak za Bajdena da pokuša da ojača evropsko jedinstvo i ponovi da je Putinova invazija bila frontalni napad na međunarodni poredak, kao i da se Bela kuća nada da će predsednikova poseta Kijevu i Varšavi pomoći u jačanju američke i globalne odlučnosti.

Bajdenova administracija je prošlog leta objavila da uspostavlja stalni američki garnizon u Poljskoj, stvarajući trajno američko uporište na istočnom krilu NATO, prenosi agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()