Švedska tvrdi da ruski brod istražuje eksploziju na gasovodu; Peskov: Ne znamo za to

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nema informaciju o brodu koji je, navodno, pod ruskom zastavom stigao u ekonomsku zonu Švedske kako bi ispitivao curenje gasa.

27.10.2022. 14:32
  • Podeli:
Plinovod_Baltik_oštećenje_Agencija Anadolija (AA)-1664444385371.webp Foto: Agencija Anadolija (AA))

Brod koji plovi pod ruskom zastavom koji je iznajmila kompanija "Severni tok AG" zadužen za gasovod "Severni tok jedan" sprovodi ispitivanja u oblasti u kojoj je otkriveno curenje gasa u ekonomskoj zoni Švedske u Baltičkom moru, saopštila je danas švedska mornarica.

Švedska i Danska zaključile su da su četiri isticanja gasa iz "Severnog toka" prošlog mjeseca uzrokovani eksplozijama, ali nije utvrđeno ko je odgovoran. Svetski lideri smatraju da je u pitanju sabotaža.

Švedsko tužilaštvo i policija početkom meseca završili su istragu, ali je švedska mornarica danas saopštila da vodi sopstvenu istragu.

"Trenutno razmenjujemo prostor i komunikacije. Konzorcijum je pre određenog vremena saopštio da želi istragu na mestu eksplozija. Kako bi se samo obavilo podvodno istraživanje nije potrebna nikakva dozvola mornarice", navodi se u saopštenju švedske mornarice.

Švedska odbija pozive ruskih vlasti da budu deo istrage ili da razmene bilo kakve rezultate pre zaključenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da nema informaciju o brodu koji je, navodno, pod ruskom zastavom stigao u ekonomsku zonu Švedske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()