Švedski premijer nije dobio zeleno svetlo u Turskoj za ulazak u NATO

Švedska će ispuniti bezbednosne obaveze koje ima prema Turskoj pre nego što bude pozvana da pristupi NATO, izjavio je danas švedski premijer Ulf Kristerson u Ankari ali svejedno nije dobio zeleno svetlo.

08.11.2022. 18:48
  • Podeli:
svedska-finska-nato-foto-reuters.jpg Foto: Reuters

 Švedska i Finska nisu ispunile svoje obaveze koje je postavila Ankara kao uslov za ulazak ove dve zemlje u NATO, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu i dodao da će sledeći sastanak o ovim sporazumima biti od ključnog značaja.

"Obe zemlje su preduzele određene korake, ali u sadašnjoj fazi teško je reći da su ispunile svoje obaveze jer preduzeti koraci nisu dovoljni", rekao je Čavušoglu za turski dnevnik Jeni Safak.

Čavušoglu je podsetio da je ranije u Helsinkiju održan trilateralni sastanak o praktičnoj primeni odredbi iz memorandum koji su u junu potpisale Turska, Finska i Švedska.

U tom dokumentu je naveden niz koraka koji bi dvema zemljama omogućili da udovolje zahtevima Ankare pre pristupanja alijansi.

Švedska obećala da će ispuniti obaveze

Švedska će ispuniti bezbednosne obaveze koje ima prema Turskoj pre nego što bude pozvana da pristupi NATO, izjavio je danas švedski premijer Ulf Kristerson posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom na kojem se razgovaralo o preprekama na putu Stokholma ka članstvu u Severnoatlantsku aijansu.

"Želim da uverim sve građane Turske da će Švedska ispuniti sve obaveze koje je preuzela u suprotstavljanju pretnji od terorizma", rekao je Kristeršon, prenosi Rojters.

Turski predsednik Tajip Erdogan potvrdio je da je Ankara ponovila da želi da vidi da Švedska preduzima konkretne korake i ispunjava svoje obaveze u skladu sa sporazumom o pridruživanju NATO.

Nakon sastanka sa švedskim premijerom Kristersonom, Erdogan je rekao da je nastavak izvoza oružja u Tursku pozitivan korak.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()