Talibani i kontracepcija: Koja su prava žena u Avganistanu sada na udaru?

Zapadni mediji su objavili da je kontracepcija zabranjena u Avganistanu

19.02.2023. 16:48
  • Podeli:
Afganistan_talibani_žene_prosvjed_Twitter-1663585056598.webp Foto: Twitter

Ranije ove nedelje, britanski mediji su izvestili da su talibani zabranili prodaju svih pilula i sprava za kontrolu rađanja u Avganistanu.

Talibani nisu zabranili kontracepciju ženama, tvrdi portparol talibanskog ministarstva zdravlja u Avganistanu Šarafat Zaman Amar za Sputnjik.

"U nekim slučajevima, kontracepcija je neophodna i predstavlja deo lečenja koju prepisuje lekar, nakon ispitivanja stanja pacijenta. Odluka da se zabrani kontracepcija nije doneta, to je sve 'rekla-kazala' i 'navodno'", rekao je portparol.

Prema britanskim medijima, jedna od 14 avganistanskih žena umre od uzroka povezanih sa trudnoćom, što čini Avganistan jednom od najopasnijih zemalja za rađanje dece.

Ova tvrdnja, prema rečima Šarafata Zamana Amara, takođe nije tačna.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()