Talibani ubili vođu Islamske države, odgovoran za samoubilački napad u Kabulu 2021.

U napadu, tokom haotične evakuacije iz Avganistana, ubijeno je više od 130 ljudi, od čega 13 američkih vojnika

26.04.2023. 10:28
  • Podeli:
Talibani u Kabulu Foto: Reuters
Talibani u Kabulu

Talibani su ubili vođu Islamske države koji je navodno bio "mozak” samoubilačkog napada na aerodrom u Kabulu 2021. godine, tvrde američki zvaničnici. U napadu, tokom haotične evakuacije iz Avganistana, ubijeno je više od 130 ljudi, od čega 13 američkih vojnika.

Napad na međunarodni aerodrom u Kabulu dogodio se 26. avgusta 2021. godine dok su američke trupe pokušavale da pomognu Avganistancima i svojim državljanima da pobegnu iz zemlje, nakon što su talibani preuzeli vlast, podseća Rojters.

"Reč je o ključnom zvaničniku Islamske države, koji je bio direktno uključen u planiranje operacija, poput Ebi gejta (ulaz na aerodrom u Kabulu gde se dogodio napad). Sada više ne može da planira ili sprovodi napade", naveo je u saopštenju portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Talibani su čelnika Islamske države, čiji identitet za sad nije objavljen, ubili  početkom aprila u južnom Avganisanu, koji tada nisu znali da je "mozak" napada na kabulski aerodrom, tvrdi neimenovani američki zvaničnik, prenosi Gardijan.

Eksplozija na ulazu aerodroma dogodila se nekoliko sati nakon što su zapadni zvaničnici upozorili na mogući napad ispostave Islamske države. Ne obazirući se na upozorenja, hiljade ljudi su pokušavali da se dokopaju aviona i pobegnu iz Avganistana.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()