Tenzije u vazduhu: Nemački i britanski lovci presreli ruske nad Baltikom

Pošto Estonija, Letonija i Litvanija, inače članice NATO, nemaju svoje borbene avione, alijansa od 2004. obezbeđuje baltički vazdušni prostor u severoistočnoj Evropi

26.04.2023. 19:01
  • Podeli:
Jurofajter Tajfun_Eurofighter Typhoon_Nemačko ratno vazduhoplovstvo_Foto Daniel Karmann_dpa-64495561db431.webp Foto: Daniel Karmann / dpa

Borbeni avioni nemačkog i britanskog vazduhoplovstva presreli su tri ruska izviđačka aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopštio je Bundesver.

Reč je o dvema letelicama Suhoj Su-27 i jednom Iljušinu Il-20. Nemačke vazduhoplovne snage saopštile su u sredu ujutru na Tviteru da su ruski avioni leteli "ponovo bez transponder signala" i da su ih presreli nemački i britanski Jurofajteri.

Pošto Estonija, Letonija i Litvanija, inače članice NATO, nemaju svoje borbene avione, alijansa od 2004. obezbeđuje baltički vazdušni prostor u severoistočnoj Evropi. Saveznici redovno rotiraju avione i osoblje u zemljama Baltika koje se graniče sa Rusijom.

Početkom aprila, posle osam meseci rukovođenja ovom operacijom, Bundesver je predao nadzor Velikoj Britaniji. Nemačko ratno vazduhoplovstvo nastaviće da ih podržava do kraja meseca. Početkom maja misija nemačkih jedinica treba da se završi.

U zajedničkim vazdušnim patrolama NATO učestvuju britanski i nemački avioni. Zahvaljujući tome što oba vazduhoplovstva koriste letelice Jurofajter, usklađivanje operacija na tlu i u vazduhu je lakše.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()