Testiranje novog ruskog putničkog aviona "Suhoj superdžet" počinje u maju

Planirano je da se u budućnosti proizvodi 20 takvih aviona godišnje

26.04.2023. 18:31
  • Podeli:
Suhoj superdžet nju profimedia-64493029b33c2.webp Foto: Profimedia

Testiranje novog putničkog aviona "Suhoj superdžet nju" (SSJ New), sa delovima proizvedenim u Rusiji, počeće u maju, saopštio je šef Odeljenja za resurse i pouzdanost Centralnog aerohidrodinamičkog instituta "Žukovski" Stanislav Dubinski.

Tokom laboratorijskih testiranja na pravoj konstrukciji aviona simuliraće se puni spektar opterećenja koje letelica trpi tokom eksploatacije. Trenutno se u Centralnom aerohidrodinamičkom institutu "Žukovski" testiraju dva objekta sa delovima proizvedenim u Rusiji, a jedan od njih je "Suhoj superdžet nju".

"Početkom maja planiramo da započnemo testiranje. Na tom avionu je implementiran niz novih ruskih tehnologija. Šasija je ruske proizvodnje, spojnice, stakla, kompoziti i drugi delovi koje planiramo da testiramo", rekao je Dubinski.

Po rečima Dubinskog, početni resurs (maksimalni odobreni vek upotrebe) novog "Superdžeta" procenjuje se na 10.000 letova.

Pored toga, u Centralnom aerohidrodinamičkom institutu "Žukovski" trenutno se testira odeljak trupa sa krilom od ruskog kompozita aviona MS-21.

"Suhoj superdžet nju" je novi, perspektivni uskotrupni avion koji će leteti na kratkim linijama. To je nova verzija aviona "Suhoj superdžet 100" u kome su uvozni delovi zamenjeni komponentama ruske proizvodnje. 

U oktobru 2022. godine vicepremijer Rusije Denis Manturov saopštio je da je prvi let aviona "Suhoj superdžet nju" planiran za proleće 2023. godine, a sertifikovanje za decembar ove godine. Kako je istakao, planirano je da se u budućnosti proizvodi 20 takvih aviona godišnje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()