Tlo natopljeno krvlju i suzama: Izrael ili Palestina - koga svet podržava?

Lider Hamasa poručuje da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer ukazuje da je zemlja u ratu

07.10.2023. 21:05
  • Podeli:
Tan2023-10-0720542769_9 izrael palestina rat AP PhotoMoti Milrod-6521ab6ae88d6.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Moti Milrod

Sukob u Izraelu – na obe strane stotine mrtvih, hiljade ranjenih i tako je već godinama. Naoružani borci islamske militantne grupe Hamas danas su ispalili desetine raketa na Izrael i ušli na jug zemlje u iznenadnom napadu zbog kojeg je izraelska vojska proglasila "pripravnost za rat". 

Desetine projektila je lansirano, a sirene za vazdušnu opasnost čuju se širom zemlje. Izrael je takođe otpočeo napade ka Gazi. I baš tako je već decenijama. Ovde nikada nije došlo do mirovnog sporazuma, već samo ratovi i napadi, iz godine u godinu. 

Kraj sukoba se ne nazire, a i svet je podeljen, barem diplomatski. 

UN poziva na hitan prekid nasilja u Gazi, odakle je islamistički pokret Hamas izveo najveći napad na Izrael, a napade su osudili EU, zapadni lideri i Ukrajina, Rusija i Arapski svet poziva na uzdržanost, a grupe i države bliske Hamasu napada pozdravljaju. 

Izraelski mediji navode da je poginulo najmanje 150, a da je ranjeno više od 1.100 ljudi. Palestinski zvaničnici, sa druge strane, navode da je u izraelskim vazdušnim udarima poginulo 198 Palestinaca, a ranjeno 1.610 ljudi. 

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk bio je šokiran izveštajima o stotinama raketa ispaljenih na Izrael u subotu i navodima da su izraelski civili držani kao taoci.

"Civili nikada ne smeju biti meta. Pozivam na hitan prekid nasilja i na deeskalaciju svih strana i ključnih zemalja u regionu kako bi se izbeglo dalje krvoproliće", rekao je Turk, pozivajući Izrael da preduzme mere da izbegne civilne žrtve u vazdušnim napadima na Gazu kao odgovor na napad Hamasa.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da SAD "nedvosmisleno osuđuju" napade palestinske islamističke grupe Hamas na izraelske civile i snažno podržavaju vladu i narod Izraela, preneo je CNN.

CNN je izvestio da je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan razgovarao sa svojim izraelskim kolegom Cačijem Hanegbijem i da će ostati u bliskom kontaktu.

Evropska unija i brojne evropske prestonice „najoštrije su osudile” napade u zoru na Izrael i istakli da Izrael „ima pravo da se brani”. Rusija je pozvala na „uzdržanost“, a Turska da se izbegne eskalacija.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 'jasno' je osudila napade koje naziva 'terorizmom' i ocenila da Izrael ima pravo da se brani. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel takođe je osudio napade.

"Evropska unija izražava solidarnost u ovim teškim vremenima", rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj i naglasio da "terorizam i nasilje ništa ne rešavaju". 

Rusija poziva "palestinsku i izraelsku stranu na momentalni prekid vatre, na odricanje od nasilja i neophodnu uzdržanost“, rekla je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je "teroristički napad" na Izrael i rekao da "ne treba sumnjati" da zemlja ima pravo da se brani.

Osude i sa Balkana

Hamasove napade osudili su lideri evropskih zemalja, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je rekao da su "napadi na civile šokantni i neprihvatljivi".

"Hrvatska je solidarna sa Izraelom i njegovim narodom u ovom teškom trenutku", rekao je Plenković.

Osudama se rano jutros priključila i Srbija, a predsednik Aleksandar Vučić istakao je da "danas više nego ikad potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju."

"Osuđujemo užasne napade na Izrael. Jevrejski narod je kroz istoriju preživeo veliku patnju i zato Izrael zaslužuje miran i bezbedan život. Danas, više nego ikada pre, svetu je potrebno da Izraelci i Palestinci zajednički stanu na put nasilju", napisao je Vučić na svom profilu na mreži Iks.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik jasno je osudio napad koji se dogodio i izrazio saučešće porodicama poginulih.

"Osuđujem napade Hamasa na civilna naselja i izražavam saučešće porodicama poginulih. Povređenima želim brz oporavak te pozivam obe strane da se suzdrže od daljih neprijateljstava", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks. 

Crna Gora se solidariše sa Izraelom, rekao je crnogorski predsednik Jakov Milatović navodeći da osuđuje napad Hamasa. 

„Osuđujem napad Hamasa na Izrael i izražavam saučešće zbog izraelskih života izgubljenih u ovim napadima“, napisao je Milatović na platformi X.

 

Evropski i arapski svet ujedinjeni
 

Reči osude uputili su francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Riši Sunak, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i zvanični Rim koji je poručio da Izrael ima pravo da se brani.

Španski ministar spoljnih poslova je "šokiran" "slepim nasiljem" i "izuzetno ozbiljnim terorističkim napadima".

"Napad apsolutno osuđuje Holandija", rekao je premijer Mark Rute, koji je nazvao svog izraelskog kolegu Benjamina Netanjahua.

Napade su oštro osudile Poljska, Češka, Grčka i Albanija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Izraelce i Palestince da se „ponašaju razumno” i da se „uzdrže od impulsivnih akcija, koje bi samo povećale tenzije”.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije pozvalo je u subotu na „trenutni prekid nasilja između Izraela i Palestinaca“, javila je državna novinska agencija.

"Pratimo događaje bez presedana između niza palestinskih frakcija i izraelskih okupacionih snaga koji su doveli do visokog nivoa nasilja na brojnim frontovima", saopštilo je saudijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Oman takođe poziva na maksimalnu uzdržanost, prenosi zvanična agencija. Oman poziva međunarodnu zajednicu „da odmah interveniše kako bi prekinula eskalaciju i ponovo uspostavila vladavinu međunarodnog prava“.

Druga zalivska država, Katar, nazvao je Izrael isključivo odgovornim za eskalaciju i pozvao na uzdržanost. Ministarstvo spoljnih poslova Katara pozvalo je međunarodnu zajednicu da spreči Izrael da iskoristi takve napade kao izgovor za pokretanje nesrazmernog rata protiv palestinskih civila u Gazi.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein potpisali su Abrahamov sporazum sa Izraelom o normalizaciji odnosa uz posredovanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata pozvalo je na „maksimalnu uzdržanost i hitan prekid vatre kako bi se izbegle ozbiljne posledice".

Maroko i Sudan su takođe prekinuli neprijateljstva sa Izraelom, a Saudijska Arabija pregovara sa Izraelom da započne proces normalizacije odnosa.

Sameh Šukri, egipatski ministar spoljnih poslova, koji ima diplomatske odnose sa Izraelom, razgovarao je sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom o "ozbiljnoj eskalaciji na palestinsko-izraelskom nivou", rekao je portparol ministarstva.

Podrška Hamasu

Vojni savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija pozdravio je "hrabru" ofanzivu Hamasa na Izrael.

"Podržavamo ovu hrabru operaciju 'al-Aksa potop' i sigurni smo da je podržava i front otpora", rekao je general Jahja Rahim-Savahi iz elitne vojne formacije Revolucionarne garde.

Proiranski šiitski pokret Hezbolah iz Libana, koji ima snažno naoružano krilo, pohvalio je i čestitao Hamasu.

"Hezbolah čestita palestinskom narodu i njegovim saveznicima Brigadama Al Kasam i Hamasu na ovoj herojskoj i pobedničkoj operaciji velikih razmera", navodi se u saopštenju.

Foto: Reuters

Osim toga, Hezbolah navodi da „komanda islamskog otpora u Libanu održava direktan kontakt sa komandom palestinskog otpora u zemlji i inostranstvu i stalno procenjuje događaje i tok operacija”. "Osovina otpora“ je termin koji se koristi za označavanje palestinskih, libanskih, sirijskih i drugih pokreta koji su bliski Iranu i protivnici su Izraelu.

"To je takođe poruka arapskom i muslimanskom svetu, posebno onima koji teže normalizaciji odnosa sa Izraelom", rekao je Hezbolah.

Podsetimo, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se rano jutros u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze.

Lider Hamasa Muhamed Deif poručuje da je ovo dan najveće borbe i poslednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ukazuje da je zemlja u ratu. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()