Toni Bler se oglasio:Treba dovesti treću stranu da bi se okončao rat u Gazi

Prema njegovim rečima, teritorijom Gaze ne bi trebalo da upravljaju ni Izrael ni Hamas

03.10.2024. 13:07
  • Podeli:
Tan2024-09-1808561543_0 toni bler AP PhotoFirdia Lisnawati-66fe7aa9c3c95.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Firdia Lisnawati

Bivši britanski lider Toni Bler danas je izjavio da bi trebalo dovesti treću stranu koja bi upravljala Gazom kako bi se okončao rat na tom području, istovremeno izrazivši podršku ratu Izraela protiv libanskog pokreta Hezbolah.

U vreme kada je Bler bio britanski premijer tokom rata između Izraela i Hezbolaha 2006. on je podržao Izrael i usprotivio se pozivima iz sopstvene vlade o uvođenju embarga, prenosi Politiko. 

On je povezao sadašnja neprijateljstva sa Hezbolahovim kršenjem rezolucije Saveta bezbednosti UN o primirju iz 2006. godine koja je pozivala taj pokret da se povuče sa granice sa Izraelom i razoruža.

Bler je imenovan za mirovnog izaslanika za Bliski istok ubrzo nakon što je napustio funkciju 2007., a u tom svojstvu je zastupao SAD, UN, Evropsku uniju i Rusiju.

On je nastojao da se postigne sporazum između Izraela i Palestinaca, ali je postigao mali napredak pa je podneo ostavku na funkciju izaslanika 2015.

"Tako ćete okončati konflikt u Gazi, a tako ćete privesti kraju i sukob sa Hezbolahom u Libanu, time što ćete uraditi ono što je trebalo da oni učine pre 18 godina", kazao je pre dva dana Bler u podkastu Politika.

Prema njegovim rečima, teritorijom Gaze ne bi trebalo da upravljaju ni Izrael ni Hamas, već treća strana, u okviru mirovnog sporazuma kojim bi "započeo proces rekonstrukcije i obnove". Bler nije precizirao koja bi treća strana bila u pitanju.

Izraelska vojska je nedavno gađala sedište Hezbolaha u Bejrutu, a u napadu je poginuo lider pokreta Hasan Nasralah, a ranije ove nedelje Izrael je pokrenuo upad kopnenih snaga na jug Libana. 

U okviru eskalacije, Iran je u utorak izveo direktni raketni napad na Izrael, na koji je ta zemlja obećala da će  odgovoriti.

Do eskalacije je došlo nakon što je Hezbolah pokrenuo raketne napade ubrzo posle upada Hamasa u Izrael 7. oktobra prošle godine, primoravši oko 80.000 Izraelaca da napuste domove na severu zemlje.

"Izrael je odlučio da preduzme akciju kako bi eliminisao pretnju sa severa", naveo je Bler. 

Kako je dodao da bi mogao da navede dugačak spisak kritika na račun izraelske vlade koji je sastavio tokom godina, ali mora se razumeti da su oni napadnuti 7. oktobra, kao i dan kasnije, i  da se zato moraju braniti.

"Izrael postupa na taj način, ako se nađu na meti napada oni uzvraćaju", zaključio je Bler.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()