Tragične posledice zemljotresa: U Avganistanu poginuli mahom žene i deca

Većina muškaraca bila je izvan kuće

09.10.2023. 14:45
  • Podeli:
zemljotres u avganistanu reuters-6523f54b97825.webp Foto: Reuters

Žene i deca čine dve trećine teže poveđenih u nedavnim zemljotresima u Avganistanu, rekao je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije u regionu Ala Abuzejd.

Talibanska administracija saopštila je da je najmanje 2.400 osoba poginulo, a da je više od 2.000 njih povređeno u potresima koji su tokom vikenda pogodili Avganistan.

"Potres se dogodio u 11.00 časova ujutru, kada je veliki broj muškaraca izvan kuće, tako da su većina povređenih i poginulih žene i deca. Dve trećine teško povređenih i smeštenih u bolnice su žene i deca", naglasio je Abuzejd.

On je upozorio da je finansiranje humanitarnih operacija i dalje u teškom stanju te da se globalna pažnja i finansiranje okreće od Avganistana. 

Prema njegovim rečima, to je rezultat drugih kriza koje se pojavljuju širom sveta, poput Bliskog istoka i Ukrajine, te usled zabrinutosti zbog stava talibana prema ženama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()