Turska ne odustaje od zahteva: Erdogan traži da Švedska ispuni obaveze pre stupanja u NATO

U Ankari traže da Stokholm pojača borbu protiv kurdskog terorizma.

09.11.2022. 11:26
  • Podeli:
Erdogan i Kristersson__REUTERS-1667932989630.webp Foto: Reuters

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u utorak da Ankara, pre nego što ratifikuje ulazak Švedske u NATO, želi da vidi konkretne poteze Stokholma u ispunjavanju obaveza za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Reč je, objasnio je Erdogan, o potezima Švedske u borbi protiv terorizma na koje se Stokholm obavezao kada je u junu dobio poziv u NATO.

Turska je ulazak Švedske i Finske u NATO uslovila uskraćivanjem podrške Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) koju Turska i mnoge druge zemlje smatraju terorističkom organizacijom.

Ona je takođe zatražila da Švedska i Finska ukinu zabranu prodaje oružja Turskoj, koju su Stokholm i Helsinki svojevremeno uveli kao odgovor na intervenciju Turske u Siriji.

Turski predsednik, koji se u utorak sastao sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom u Ankari, ocenio je preprodaju švedskog oružja Turskoj kao jedan od pluseva Stokholma, preneo je Rojters.

Samo Turska i Mađarska još nisu ratifikovale ulazak Švedske i Finske u NATO

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, Švedska i Finska, koje imaju dugu tradiciju neutralnosti, zatražile su ulazak u NATO. 

Ali Ankara je mesecima blokirala napore Stokholma i Helsinkija da se pridruže NATO-u, istovremeno upozoravajući da su mnoge članice PKK našli utočište u te dve zemlje.

U junu je postignut sporazum Turske sa Švedskom i Finskom. Nakon toga, dve zemlje su dobile poziv za ulazak u NATO.

Za ulazak u NATO potrebna je saglasnost svih članica. Od 30 članica, samo Turska i Mađarska nisu ratifikovale protokole o ulasku Švedske i Finske u NATO.

Turska je članica NATO-a od 1952. godine.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()