Tusk: Evropa mora da uloži više u odbranu, izgradi zajednički sistem PVO

Tusk je naglasio da zemlje članice EU treba da udruže snage kako bi se povećala potrošnja za odbranu za najmanje 100 milijardi evra

07.05.2024. 18:10
  • Podeli:
donald tusk tanjug ap-657761a376a44.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk

Evropa mora da poveća odbrambene sposobnosti i izgradi zajednički sistem PVO kako bi izbegla sukobe, poručio je danas poljski premijer Donald Tusk.

Zbog sukoba u Ukrajini, Poljska izdvaja četiri odsto BDP-a za jačanje odbrambenih sistema, prenosi Rojters.

Govoreći na Evropskom ekonomskom kongresu, Tusk je naglasio da zemlje članice EU treba da udruže snage kako bi se povećala potrošnja za odbranu za najmanje 100 milijardi evra.

Istakao je da Evropa tokom narednih pet godina mora da bude spremna na različite scenarije, ali tako da ''nijedna strana sila neće moći da joj se suprotstavi''.
Ukoliko se ulože finansijska sredstva, rat će se trajno udaljiti od evropskih granica, napomenuo je Tusk.

Dodao je da zajednička PVO mora da bude evropski finansijski napor da se ''izgradi kupola nad Evropom“.

''Imamo mnogo više inicijativa i sastanaka nego akcija za odbranu evropskog neba'', upozorio je on.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je prisustvovala kongresu, složila se da EU mora da troši više na odbranu i poručila da će predložiti nove odbrambene projekte ukoliko osvoji još jedan mandat.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()