Tužilac: Ukrajina će predati MKS informacije o današnjim masovnim ruskim napadima

Ruske snage su jutros izvele veliki raketni napad i na grad Krivi Rog u centralnoj Ukrajini, u kojem je poginulo 36 ljudi, a ranjeno je 100 osoba

08.07.2024. 20:26
  • Podeli:
ukrajina kijev-668c2f675363f.webp Foto: AP Photo/Anton Shtuka

Ukrajinski generalni tužilac Andrij Kostin izjavio je da će Ukrajina predati Kancelariji tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) informacije o današnjim masovnim raketnim napadima Rusije na ukrajinske gradove.

Kostin je rekao da je tužilaštvo pokrenulo postupak po članu o kršenju običaja i zakona ratovanja zbog granatiranja dečije bolnice u Kijevu.

"I pored naše nacionalne istrage, sve informacije i dokaze o današnjim napadima na Kijev i druge ukrajinske gradove šaljemo Tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda", naveo je Kostin, prenela je Evropska pravda.

Generalni tužilac je podsetio da je MKS već raspisao četiri naloga za hapšenje najvišeg rukovodstva Rusije zbog granatiranja civilne i energetske infrastrukture Ukrajine.

"Nastavljajući ove napade, Rusija ne pokušava samo da ubije što više Ukrajinaca. Ovo je njen pokušaj da uništi međunarodni pravni poredak koji je zasnovan na zakonu. Ali verujemo i znamo da će pravda definitivno prevladati", naveo je Kostin.

Od posledica ruskog granatiranja na ciljeve širom Ukrajine, danas je poginulo 38 ljudi, a još 136 je povređeno, preneo je Kijev independent. 

Ruske snage su danas ispalile 40 projektila različitih tipova iznad Ukrajine, dok su u napadu na Kijev poginule 25 osobe, a više od 70 ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Ruske snage su jutros izvele veliki raketni napad i na grad Krivi Rog u centralnoj Ukrajini, u kojem je poginulo 10 ljudi, a ranjena je 31 osoba.

Brojni svetski lideri osudili su današnji masovni napad Rusije na Ukrajinu, a posebno napad na dečiju bolnicu "Okmatdit" u Kijevu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()