U Baltičkom moru počela NATO vežba BALTOPS: Učestvuje 6.000 vojnika

Američka ratna mornarice istakla je se da se vežbe odvijaju pod rukovodstvom komandanta Šeste flote Ratne mornarice SAD.

03.06.2023. 19:33
  • Podeli:
Nosač aviona Džerald R. Ford_Oslo_NATO-vojna vežba_Foto Reuters-646e01f90ec44.webp Foto: Reuters

U Baltičkom moru počele su velike zajedničke vežbe BALTOPS (Baltičke operacije) članica NATO, koje će trajati dve nedelje, od 3. do 17. juna, a u njima će učestvovati oko 6.000 vojnika iz 20 zemalja.

Američka ratna mornarice istakla je se da se vežbe odvijaju pod rukovodstvom komandanta Šeste flote Ratne mornarice SAD. 

Njihov cilj je povećanje interoperabilnosti i koordinacije savezničkih snaga, a plan je da uvežbaju sve aspekte izvođenja borbenih dejstava na moru.

Osim 6.000 vojnika, učestvovaće i 50 brodova i oko 45 aviona i helikoptera.

BALTOPS je najveća multinacionalna vežba u Baltičkom moru, koja je počela da se održava 1972. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()