U Danskoj će biti dozvoljen abortus do 18. nedelje trudnoće

Očekuje se da izmena zakona stupi na snagu 1. juna 2025. godine

03.05.2024. 12:17
  • Podeli:
doktor ginekolog pregled shutterstock_1086328334-6535260ccfab7.webp Foto: Shutterstock

 Danska vlada saopštila je danas da ublažava ograničenja za abortus prvi put u poslednjih 50 godina i da je ženama sada dozvoljen prekid trudnoće do 18. nedelje, umesto do 12. nedelje, što je do sada bio slučaj.

Danska ministarka za rodnu ravnopravnost Mari Bjere izjavila je da će zakon takođe biti izmenjen kako bi devojčicama starim između 15 i 17 godina bilo omogućeno da abortiraju bez saglasnosti roditelja, prenosi Rojters.

"Reč je o slobodi pojedinca, o pravu da odlučuje o svom telu i svom životu. Ovo je istorijski dan za ravnopravnost žena", rekla je Bjere.

Očekuje se da izmena zakona stupi na snagu 1. juna 2025. godine.

Besplatan abortus uveden je u Danskoj 1973. godine, a granica za prekid trudnoće bila je do 12. nedelje jer su u to vreme svi abortusi obavljani hirurški, zbog čega bi kasniji abortus podrazumevao veći rizik od komplikacija, navelo je dansko Ministarstvo zdravlja. 

Prema zvaničnim podacima, ukupan broj abortusa u Danskoj stabilan je poslednjih godina i iznosi oko 14.000. 

Najveći broj abortusa u Danskoj izvršen je 1975. godine, kada je obavljeno 27.900 prekida trudnoće.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()