U El Salvadoru otvoren mega zatvor za hiljade osuđenih: Snimci prebacivanja zatvorenika obišli svet

„Ovo će biti njihova nova kuća, u kojoj će živeti decenijama, svi pomešani, nesposobni da nanose dalju štetu stanovništvu,” napisao je predsednik Bukele na Tviteru.

26.02.2023. 13:54
  • Podeli:
el salvador zatvor reuters-63fb1d77888b6.webp Foto: Reuters

U El Salvadoru je otvoren tzv. mega zatvor, jedan od najvećih u svetu, a snimci prebacivanja prvih 2.000 zatvorenika šokirali su svet. Naime, u ovaj najveći zatvor u centralnoj Americi, nazvan Centar za suzbijanje terorizma, biće prebačeni neki od najokorelijih kriminalaca u ovom delu svetu.

„Ovo će biti njihova nova kuća, u kojoj će živeti decenijama, svi pomešani, nesposobni da nanose dalju štetu stanovništvu,” napisao je predsednik Bukele na Tviteru.

Predsednik Bukele je u martu prošle godine objavio „rat bandama”, uvodeći vanredno stanje koje je više puta produžavao. 
U akciji borbe protiv kriminala uhapšeno je više od 64.000 osumnjičenih.

Megazatvor u Tekoluci, 74 kilometra jugoistočno od glavnog grada San Salvadora, sastoji se od osam zgrada, prenosi Gardijan. 

Svaka od njih ima 32 ćelije od oko 100 kvadratnih metara za smeštaj "više od 100" zatvorenika, navode iz Vlade Salvadora. 
Ćelije imaju dva lavaboa i po dva toaleta.

Vlasti su saopštile da kriminalne grupe kao što su MS-13 i Barrio-18 broje desetine hiljada članova i da su odgovorne za ubistva, iznudu i trgovinu drogom. Cilj masovnih hapšenja je da se bande "potpuno iskorene", dodaju iz Vlade.

Organizacije za ljudska prava su tvrdile da su nevini ljudi hapšeni iz političkih razloga, a neki od pritvorenih su prijavili da su bili podvrgnuti "okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu".

Međutim, Bukeleovo delovanje protiv bandi i dalje je popularno među stanovništvom Salvadora, piše britanski list.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()