U Londonu održana komemoracija povodom smrti kraljice Elizabete II

Služba je završena intoniranjem himne "Bože, čuvaj kralja", što je bila prva zvanična interpretacija reči nacionalne himne, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete Druge

10.09.2022. 08:57
  • Podeli:
kraljica Elizabeta_Tanjug.jpg Foto: Foto: Paul Childs/Pool Photo via AP/Tanjug

Komemorativna služba povodom smrti kraljice Elizabete Druge održana je u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, u prisustvu nove premijerke Elizabet Tras, a tom prilikom je intonirana prva zvanična interpretacija himne "Bože, čuvaj kralja".

Službi je, pored premijerke i ministara u britanskoj vladi, prisustvovalo oko 2.000 građana, prenosi Skaj njuz.

Okupljenima se obratila Liz Tras koja je pročitala deo iz Poslanice Rimljanima, jedne od knjiga Novog zaveta.

Na početku službe okupljeni su slušali u audio formatu prvo obraćanje novog britanskog kralja Čarlsa Trećeg kao suverena, koji je odao počast svojoj majci, kraljici Elizabeti Drugoj i njenom životu posvećenom službi i obećao da će doživotno služiti narodu Velike Britanije i drugim podanicima.

Služba je završena intoniranjem himne "Bože, čuvaj kralja", što je bila prva zvanična interpretacija reči nacionalne himne, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete Druge.

U himni su promenjene reči "kraljica" u "kralj" kako bi se obeležilo stupanje na presto kralja Čarlsa Trećeg.

Komemorativnoj službi nisu prisustvovali članovi kraljevske porodice.

Čarls III zvanično će biti proglašen novim britanskim kraljem na današnjoj ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu, saopštila je Bakingemska palata.

Sastanak Pristupnog saveta, ceremonijalnog tela, počinje u osam časova po lokalnom vremenu i imaće dva dela - proglašenje novog monarha i potpisivanje kraljevske zakletve o očuvanju bezbednosti Crkve Škotske, preneo je Rojters. 

Tokom dana predviđeno je i da parlament položi zakletvu kralju i izrazi mu saučesće zbog smrti majke, dosadašnje kraljice Elizabete II, a predviđeno je da novi kralj primi nakon toga predsednicu vlade i glavne ministre, navode britanski mediji.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()