U Nemačkoj obeležena godišnjica neuspelog atentata na Hitlera

Komemoraciji u Bendlerbloku, na mestu gde je Štaufenberg streljan, prisustvovali su predstavnici nemačke vlade

20.07.2024. 16:05
  • Podeli:
profimedia- Adolf Hitler, Holocaust, Holokaust, drugi svetski rat-666ecc87de1e8.webp Foto: Profimedia

U Nemačkoj je obeležena godišnjica neuspelog atentata na nacističkog vođu Adolfa Hitlera, a nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na borbu za očuvanje demokratije i slobode.

"Pokušaj smenjivanja vlasti 20. jula 1944. je bio neuspešan. Ali, ciljevi otpora su ostvareni", rekao je Šolc na memorijalnoj ceremoniji koju je organizovala savezna vlada u Berlinu.

On je dodao da građani Nemačke danas ne moraju da preduzimaju herojske poduhvate da bi odbranili demokratiju, ali je naglasio da demokratija živi od zalaganja svakog pojedinca, prenosi nemački Radio 1.

"Ipak, mora biti jasno. Demokratija zavisi od naših neumornih napora, od posvećenosti svakog od nas. Ona će opstati ako se svi uključe i suprotstave mizantropiji i ekstremizmu", naveo je  Šolc.

Nemačka danas obeležava godišnjicu neuspelog atentata na Hitlera, kada su oficiri Vermahta predvođeni Klausom Šenk Graf fon Štaufenbergom pokušali da bombom ubiju nacističkog vođu, zbace nacionalsocijalističku vlast i okončaju Drugi svetski rat. 

Štaufenberg i još tri umešane osobe su streljani iste večeri u Berlinu, a narednih meseci je ubijeno oko 200 ljudi umešanih u zaveru. 

Komemoraciji u Bendlerbloku, na mestu gde je Štaufenberg streljan, prisustvovali su predstavnici nemačke vlade, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer položio je venac na spomen ploču.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()