U petak drugi krug predsedničkih izbora u Iranu: Rivali Masud Pezeškijan i Said Džali

Od 24,5 miliona prebrojanih glasova Pezeškijan dobio 10,4, a Džalili 9,4 miliona glasova

29.06.2024. 10:48
  • Podeli:
iran izbori-667fca2ed22a4.webp Foto: AP Photo/Omar Sanadiki

Portparol Centralne izborne komisije Irana Mohsen Islami izjavo je danas da će u Iranu biti održan drugi krug predsedničkih izbora, nakon što je priv krug izbora pokazao da glavni kandidati nisu obezbedili pobedu.

Na izborima koji će se održati u petak suočiće se reformistički kandidat Masud Pezeškijan i Said Džalili.

Eslami je saopštio da je od 24,5 miliona prebrojanih glasova Pezeškijan dobio 10,4, a Džalili 9,4 miliona glasova, prenosi Asošiejted pres.

Predsednik parlamenta Mohamed Baker Kalibaf dobio je 3,3 miliona, a šiitski sveštenik Mostafa Purmohamadi više od 206.000 glasova.

Nova administracija, 14. nakon pobede Islamske revolucije 1979. godine, stupiće na vlast krajem juna ili početkom jula i obavljaće dužnost četiri godine.

Izbori se održavaju godinu dana pre roka, nakon što je iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo u avionskoj nesreći u maju.

Helikopter sa predsednikom Raisijem i njegovom pratnjom srušio se 19. maja u severozapadnim planinskim šumama, kada su poginuli i ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan i još šest iranskih zvaničnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()