U SAD-u obeležavanje 21. godišnjice terorističkih napada

Povodom godišnjice 11. septembra u znak sećanja na žrtve širom SAD-a biće organizovani razni skupovi i mise

11.09.2022. 14:27
  • Podeli:
Njujork_11 septembar_Tanjug.jpg Foto: AP Photo/Matt Rourke/Tanjug

U SAD će danas minutom ćutanja, čitanjem imena žrtava i volonterskim akcijama biti obeležena 21. godišnjica terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Rođaci žrtava okupiće se na mestima na kojima su srušeni avioni koje su oteli teroristi – Svetski trgovinski centar u Njujorku, Pentagon i polje u Pensilvaniji.

Povodom godišnjice u znak sećanja na žrtve širom SAD-a biće organizovani razni skupovi i mise.

Pojedini Amerikanci pridružuju se volonterskim akcijama kako bi odali počast žrtvama.

U terorističkim napadima na SAD poginulo je oko 3.000 ljudi.

Nakon toga SAD su pokrenule „rat protiv terorizma“ širom sveta, a rekonfigurisana je politika nacionalne bezbednosti.

Bajden: Nećemo nikad zaboraviti

Predsednik SAD Džozef Bajden položio je danas venac kod Pentagona, na obeležavanju 21. godišnjice terorističkih napada na Njujork i Vašington, i u govoru odao poštu "izvanrednim Amerikancima" koji su dali život u jednom od najcrnjih dana za američku naciju.

"Nećemo nikada zaboraviti, nećemo nikada odustati", rekao je Bajden na komemorativnoj svečanosti. "Naša obavezanost na to da sprečimo neki novi napad na SAD nema kraja", preneo je AP reči američkog predsednika.

Dvadeset jednu godinu posle terorističkih napada u kojima su islamski teroristi Al Kaide oteli četiri putnička aviona, Bajden je istakao da, iako su SAD napustile Avganistan, njegova administracija nastavlja da traga za odgovornima za napad 11. septembra.

Predsedniku SAD su se na godišnjoj komemoraciji pridružili i članovi porodica ljudi koji su izgubili život u terorističkom napadu kod Pentagona, kao i rukovodstvo Ministarstva odbrane.

"Imamo prema vama neverovatan, neverovatn dug", rekao je Bajden.

Prva dama Džil Bajden govoriće na Nacionalnom memorijalnom obeležju ''''leta 93'''' u Šenksvilu, u Pensilvaniji.

Potpredsednica Kamala Haris i njen suprug prisustvovaće u Njujorku ceremoniji komemoracije u Nacionalnom memorijalnom centru 11. septembar.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()