U Ukrajini stupio na snagu Zakon o mobilizaciji: Za učešće u ratu novac na ruke ili kupovinu stana

Predviđa i podsticaj vojnicima – gotovinski bonusi ili novac za kupovinu kuće ili automobila

18.05.2024. 15:18
  • Podeli:
avdijevka, ukrajina, 18 okt 2023 - profimedia-65ce1c3d182ef.webp Foto: Profimedia

U Ukrajini je danas stupio na snagu Zakon o mobilizaciji dok Kijev pred novom ofanzivom ruskih snaga nastoji da poveća broj vojnika.

Rusija je u vojne redove dovela i zatvorenike, a nedostatak ljudstva primorao je Ukrajinu na nove mere.

Zakon je ublažen, a olakšaće identifikaciju vojnih obveznika.

Takođe predviđa i podsticaj vojnicima – gotovinski bonusi ili novac za kupovinu kuće ili automobila, ali ta davanja, po nekim analitičarima, Ukrajina ne može da priušti.

Poslanici su sredinom aprila izglasali zakon, nedelju dana pošto je starosnu granicu za mobilizaciju spuštena sa 27 na 25 godina.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u petak potpisao još dva zakona kojima se dozvoljava da se zatvorenici priključe vojsci i kojima se petostruko povećavaju kazne za izbegavanje vojnog poziva.

Od pokretanja ruske invazije u februaru 2022. hiljade Ukrajinaca su pobegle u inostranstvo da bi izbegle mobilizaciju, čak i onih koji su preplivali reku Tisu na granici s Rumunijom i Mađarskom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()