Ubijen jedan od najstarijih divljih lavova na svetu

Lav je bio star 19 godina

12.05.2023. 21:45
  • Podeli:
lav pixabay-645e974317a3b.webp Foto: Pixabay

Vlasti u Keniji saopštile su danas da je mužjak divljeg lava za kojeg se veruje da je jedan od najstarijih na svetu, uginuo nakon što su ga stočari proboli kopljem.

Devetnaestogodišnji Lunkito, stradao je u sredu uveče nakon što je lovio stoku u selu, koje se graniči sa nacionalnim parkom Amboseli u južnoj Keniji, preneo je Bi-Bi-Si.

Grupa za očuvanje lavova navela je da je verovatno reč o "najstarijem mužjaku lava  u Africi". 

Portparol Kenijske službe za divlje životinje (KVS) Pol Đinaro rekao je da je lav bio star i slab, kao i da je odlutao u selo iz parka u potrazi za hranom.
On nije mogao da potvrdi da li je najstariji lav u zemlji, ali je naveo da je veoma star.

Grupa "Čuvari lavova" kojima upravlja Masai radi na očuvanju populacije lavova u Nacionalnom parku Amboseli i kaže da je kraj suše "obično obeležen porastom sukoba između ljudi i lavova".

Većina lavova živi do oko 13 godina u divljini.

Prema Svetskoj federaciji za divlje životinje gotovo svi lavovi žive u Africi, izuzev male populacije u Indiji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()