Ubio se muškarac u regrutnom centru u Ukrajini: Policija tragala za njim radi mobilizacije

Ova drama pokazuje problem mobilizacije u Ukrajini

22.10.2024. 20:02
  • Podeli:
ukrajinska vojska, vojska ukrajine, ukrajinski vojnici - 21 dec 2023 - profimedia-662a299b7deca.webp Foto: Profimedia

Ukrajinske vlasti javile su danas da je muškarac za kojim se tragalo radi mobilizacije ubio se kada ga je policija uhapsila i odvela u regrutni centar.

Ova drama pokazuje problem mobilizacije u Ukrajini, u vreme kada vlada manjak vojnika na frontu i kada se mnogi muškarci skrivaju, podmićuju ili pokušavaju da pobegnu u inostranstvo da izbegnu slanje na front.

U gradu Poltava u centralno-istočnom delu Ukrajine lokalne vlasti su javile da je telo muškarca nađeno u jednoj od „tehničkih prostorija“ regrutnog centra, sa „jasnim znacima“ samoubistva.

Policija ga je tu dovela juče jer je bio na spisku traženih osoba koje su pobegle od mobilizacije.

„Odbio je da se pojavi na vojnoj medicinskoj kontroli“, napisao je na Fejsbuku lokalni vojni regrutni centar.

Centar je saopštio da nije tog čoveka podvrgao nikakvim fizičkim ili psihološkim pritiscima.

Otvorena je istraga o okolnostima njegove smrti.

Na ukrajinskim društvenim mrežama redovno se pojavljuju video snimci koji pokazuju kako muškarce silom vode ljudi iz regrutnih centara, ponekad ih tuku i ubacuju u kombije.

Većina muškaraca koji su vojno sposobni nemaju prava da napuste zemlju prema odredbama ratnog stanja, ali hiljade njih su ilegalno prešle granicu u pokušaju da izbegnu mobilizaciju, prema navodima ukrajinskih vlasti.

Desetine njih izgubilo je život u pokušaju da plivajući pređe granične reke.

Regrutni sistem se takođe redovno kritikuje zbog korupcije i nepravde zbog čega je predsednik Volodimir Zelenski 2023. otpustio sve zvaničnike zadužene za mobilizaciju.

Nekoliko skandala je takođe nedavno izbilo s tim u vezi.

Glavni tužilac Ukrajine Andrij Kostin tako je danas objavio da podnosi ostavku pošto je istraga ustanovila postojanje opsežnog sistema korupcije prema kome su zvaničnici njegovih službi uspevali da izbegnu mobilizaciju.

Početkom oktobra ekvivalent od oko pet miliona evra u domaćoj valuti zaplenjen je kod jedne zvaničnice osumnjičene da je pomagala pojedincima da izbegnu mobilizaciju, prenosi Nova.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()