Uhapšena bivša premijerka Škotske

Stardžon, koja je dala ostavku na mesto prvog ministra i lidera SNP-a početkom aprila, treća je osoba koja je uhapšena u okviru Operacije Brančform,

11.06.2023. 18:06
  • Podeli:
nikol stardžon reuters-6485f1038c741.webp Foto: Reuters

Bivša premijerka Škotske Nikola Stardžon uhapšena je u okviru istrage o finansijskim malverzacije Škotske nacionalne partije (SNP).

Stardžon, koja je dala ostavku na mesto prvog ministra i lidera SNP-a početkom aprila, treća je osoba koja je uhapšena u okviru Operacije Brančform, istrage škotske policije u vezi sa optužbama da je stranka nenamenski potrošila više od 600.000 funti donacija za kampanju nezavisnosti.

Njen suprug Piter Marel, bivši izvršni direktor SNP-a, uhapšen je 5. aprila u njihovoj kući u Adingstonu u blizini Glazgova i ispitivan je 12 sati pre nego što je pušten bez optužbe, prenosi Gardijan.

Policija je pretresla njihovu kuću i baštu, a po nalogu je pretresla i sedište SNP-a, dokumenata i kompjutere.

Kolin Biti, član škotskog parlamenta i tadašnji partijski blagajnik, priveden je i ispitan u okviru iste istrage 18. aprila i takođe pušten kasnije bez optužbe.

 „Danas je privedena 52-godišnja žena, osumnjičena u vezi sa tekućom istragom o finansiranju Škotske nacionalne partije. Ona se nalazi u pritvoru i ispituju je detektivi škotske policije. Izveštaj će biti poslat Krunskoj kancelariji i fiskalnoj službi tužilaštva", navodi se u saopštenju škotske policije.
Pošto je istraga u toku, u policiji nisu hteli da navedu više detalja. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()