Ujedinjene nacije: Dečja bolnica u Kijevu bila izložena direktnom udaru ruskog projektila

Vojni ekspert je takođe juče posetio lokaciju i primetio oštećenja na licu mesta koja su izgledala kao da su izazvana direktnim udarom, navela je Bel

09.07.2024. 16:19
  • Podeli:
ruski napad na dečju bolnicu u kijevu, kijev, rat u ukrajini, ukrajina - 9 jul 2024 - reuters-668d46eff41a2.webp Foto: Reuters

Ujedinjene nacije saopštile su danas da njihove procene ukazuju na to da je najveća dečja bolnica u Kijevu u ponedeljak bila izložena direktnom udaru ruskog projektila.

"Dokazi sa lica mesta na kojem se nalazi dečja bolnica u Kijevu ukazuju na 'veliku verovatnoću' da je direktno pogođena ruskom krstarećom raketom Kh-101 8. jula", saopštila je posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini (HRMMUN).

Šefica HRMMUN-a Danijela Bel rekla je da analiza video snimaka i procena napravljena na mestu ukazuju na veliku verovatnoću da je dečja bolnica pretrpela direktan udarac, a ne da je pretrpela štetu zbog toga što je pogođena ostacima sredstava ukrajinske protivvazdušne odbrane, preneo je Kijev independent.

"Vojni ekspert je takođe juče posetio lokaciju i primetio oštećenja na licu mesta koja su izgledala kao da su izazvana direktnim udarom", navela je Bel.

Bolnica "Okmatdit", najveći ukrajinski dečiji medicinski centar, pogođena je u ponedeljak  ujutru u ruskom raketnom napadu kada su poginule dve osobe, uključujući lekara, a 32 osobe su ranjene. 

U napadu je uništena jedna bolnička zgrada i oštećene su četiri druge.

Prema HRMMUN-u, više od 1.000 članova osoblja i 670 dece nalazilo se u bolnici u vreme napada

Služba državne bezbednosti Ukrajine saopštila je u ponedeljak da su na licu mesta pronađeni fragmenti zadnjeg dela krstareće rakete Kh-101 sa serijskim brojem.

Služba državne bezbednosti je napad na bolnicu okvalifikovala "kao ratni zločin i na osnovu toga otvorila krivični postupak".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()