Ujedinjene nacije saopštile da Rusija nije zaštitila civile u Ukrajini

Većina civila je ubijena u blizini linija fronta u Donjecku, Harkovu, Hersonu i Zaporožju

19.12.2023. 16:21
  • Podeli:
ukrajina-napadi- reuters-644b53a97e42a.webp Foto: Reuters

Šef Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava Volker Turk ocenio je danas kao veliki neuspeh Rusije što nije, kako tvrdi, preduzela adekvatne mere za zaštitu civila u Ukrajini od svojih napada.

Turk navodi da je njegova kancelarija potvrdila 10.000 smrtnih slučajeva civila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ali da je stvarni broj verovatno daleko veći, prenosi Glas Amerike.

Prema njegovim rečima većina civila je ubijena u blizini linija fronta u Donjecku, Harkovu, Hersonu i Zaporožju, ali, tvrdi Turk, ima i "značajnih žrtava" ruskih raketnih napada na ukrajinske gradove.

Glas Amerike navodi da je Kancelarija UN za ljudska prava dokumentovala slučajeve proizvoljnog zatvaranja i prisilnog nestanka u oblastima koje su okupirale ruske snage.

"Radnici UN za ljudska prava nisu imali pristup ratnim zarobljenicima koji se drže u tim oblastima", rekao je Turk i pozvao sve države, a posebno one sa uticajem, da pozovu na hitne i odlučne mere obe strane u sukobu, naročito Rusku Federaciju, da osiguraju da se njihovo osoblje u potpunosti pridržava međunarodnih ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

"Oni moraju da preduzmu sve izvodljive mere predostrožnosti da bi izbegli i minimizovali civilnu štetu, uključujući izbor sredstava i metoda ratovanja", rekao je Turk.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()