Ukrajina dobila 1,9 milijardi evra od EU

Nedavno su Ukrajina i Evropska unija potpisale sporazum u ukupnom iznosu od 27 milijardi evra za period 2024-2027. godine.

27.06.2024. 13:44
  • Podeli:
Ukrajinska vojska_tenk_zastava_Anadolija.jpg Foto: Agencija Anadolija (AA)

Ukrajina je od EU dobila 1,9 milijardi evra bezuslovne finansijske pomoći što doprinosi održavanju makroekonomske stabilnosti i finansiranju prioritetnih budžetskih potreba, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo finansija.

"Državni budžet Ukrajine dobio je tranšu bezuslovnog finansiranja u iznosu od 1,9 milijardi evra od Evropske unije. Sredstva su obezbeđena finansijskim instrumentima EU iz fonda za Ukrajinu”, navodi se u izveštaju, prenosi ukrajinski medij UNN.

Takođe je saopšteno da će Ukrajina dobijati sledeće tranše na kvartalnoj osnovi, pod uslovom da se ispune indikatori definisani u planu Ukrajine. Kako je naznačeno, od početka rata, EU je Ukrajini obezbedila skoro 35 milijardi evra direktne budžetske pomoći.

"Ova sredstva su pomogla u održavanju makroekonomske stabilnosti, a takođe nam omogućavaju da obezbedimo finansiranje za prioritetne budžetske potrebe. EU je ključni partner Ukrajine, koja nastavlja da igra vitalnu ulogu u ubrzavanju naše pobede i jačanju ekonomske održivosti zemlje", naveo je ministar finansija Sergej Marčenko.

Nedavno su Ukrajina i Evropska unija potpisale sporazum u ukupnom iznosu od 27 milijardi evra za period 2024-2027. godine. 

Ukrajinski premijer Denis Šmihal zahvalio je predsednici EK Ursuli fon der Lajen kao i čitavom njenom timu na najnovijoj pomoći i nepokolebivoj podršci.

On je na društvenoj mreži X napisao da je od početka godine budžetska pomoć EU dostigla gotovo osam milijardi evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()