Ukrajina pozdravlja odluku MKS: Ovo je 'samo početak'

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini

17.03.2023. 18:08
  • Podeli:
obeležavanje godišnjice rata Ukrajina Reuters-63f8bb31cd226.webp Foto: Reuters

Visoki državni zvaničnici Ukrajine pozdravili su odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS) sa sedištem u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je istakao da se "točkovi pravde okreću": "Aplauz za MKS", naveo je Kuleba na Tviteru, preneo je Gardijan.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak kaže da se "svet promenio" nakon što je MKS izdao poternicu za "nezakonitu deportaciju" ukrajinske dece, budući da će MKS, takođe, biti nadležan za krađu dece i ostale međunarodne zločine.

"Odluka MKS je početak ruskog kraja u ovoj formi na svetskoj sceni. Samo čekajte", naveo je Podoljak na Tviteru.

Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin je izjavio da je ova odluka suda u Hagu "istorijska za Ukrajinu i ceo sistem međunarodnog prava".

Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak je rekao da je izdavanje naloga za hapšenje Putina "samo početak", prenosi Rojters.

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Moskva je u više navrata negirala takve optužbe, preneo je Rojters.

MKS je naveo u saopštenju da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()