Ukrajina: Proširena evakuacija iz Hersona, mina zaustavila napajanje NE Zaporožje

Rat u Ukrajini se nastavlja nesmanjenom jačinom.

01.11.2022. 09:29
  • Podeli:
zaporizje_zaporizje_nuklearka_reuters.jpg Foto: Foto: Reuters

I dok je cela Ukrajina danima na meti ruskih raketnih napada čija je meta infrastruktura zemlje, u Hersonskoj oblasti gde ruske snage strahuju od ukrajinske ofanzive, nastavlja se evakuacija stanovništva.

Herson se evakuiše

Kako je potvrdio danas vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti  Vladimir Saldo, vlasti su proširile zonu evakuacije civila i planiraju da evakuišu oko 70.000 ljudi.

Dosad se stanovništvo evakuisalo Dnjeprom, a sada je, prema njegovim rečima, zona evakuacije proširuje za 15 kilometara od reke. Ruska administracija se priprema za ukrajinski masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovska, prenele su RIA Novosti.

Saldo kaže da će stanovništvo biti evakuisano dublje u Hersonsku oblast pa i u Rusiju.

Naveo je da će stanovništvo biti evakuisano dublje u Hersonsku oblast i u Rusiju.

Isključen napajanje strujom u NE Zaporožje

Oko nuklearne elektrane Zaporožje pucaju - svi. 

Jutros je, kako je saopštila Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA, došlo do eksplozije nagazne mine čime je presečen spoljni dovod električne energije jednom od reaktora u nukelarki.

Prema saopštenju IAEA, nakon što je nestalo struje aktivirali su se bezbednosni agregati kako reaktor ne bi ostao potpuno bez električne energije koja je neophodna da bi se nastavio proces njegovog hlađenja.

Grantiranja oko najveće evropske nuklearke stalna je pretnja koja visi nad glavom kako ukrajinskim tehničarima koji su ostali da rade u elektrani, tako i ruskim vlastima pod čijom je sada nadležnošću. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranja, a IAEA je više puta pozivala na formiranje bezbednosne zone oko nuklearke.

Kijev dobio struju i vodu

Situacija je jutros nešto mirnija u Kijevu.

Nakon što je juče posle ruskog granatirana 80 odsto grada ostalo bez struje i vode, danas je snabdevanje uspostavljeno, izjavio je jutros gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Ipak, restrikcije u gradu ostaju zbog ispadanja nekoliko važnih infrastrukturnih objekata iz energetskog sistema.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su udari, koji su u ponedeljak ruske snage izvele na teritoriji Ukrajine, delom odgovor na napad na Crnomorsku flotu u Sevastopolju koji je izveden u subotu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()