Ukrajina: Sprema se nova ofanziva na Herson, Amerikanci ohrabruju pregovore

Kako tvrdi Rogov, Ukrajinci bi mogli da pokrenu ofanzivu do 8. novembra i da svoj eventualni uspeh iskoriste kako bi se snimci granatiranja i početka ofanzive prikazali za vreme američkih izbora za Kongres.

06.11.2022. 09:28
  • Podeli:
Ukrajina_zastava_ruševine_Anadolija-1667506958050.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Uzbune za vazdušnu opasnost ponovo su jutros odjeknule širom Ukrajine, od Čerkaske, Harovske i Dnjepropetrovske oblasti do delovima DNR i Zaporoške oblasti koji su još uvek pod ukrajinskom kontrolom.

Ukrajinske snage noćas su granatirale delove LNR i DNR, a šef administracije Hersonske oblasti Kiril Stermousov tvrdi da Ukrajnci spremaju novu ofanzivu na Herson te da se dovlači trupe na liniju fronta.

Ovo je na neki način potvrdio i član glavnog saveta Zaporoške oblasti Vladimir Rogov koji je, prenose mediji, rekao da se na severu oblasti stvaraju utvrđenja. 

Ofanziva na Herson

Kako tvrdi Rogov, Ukrajinci bi mogli da pokrenu ofanzivu do 8. novembra i da svoj eventualni uspeh iskoriste kako bi se snimci granatiranja i početka ofanzive prikazali za vreme američkih izbora za Kongres.

Kako smo ranije pisali  uspeh republikanaca na američkim izborima mogao da bi da otvori pitanje nastavka američke pomoći Ukrajini.

U Kijevu je stanje vrlo loše tako da bi ukrajinska prestonica mogla da ostane bez struje, vode i grejanja, rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

U tu svrhu, Kličko navodi, pripremljene su zalihe goriva, agregata, hrane i vode ali i pripremljeni grejni punktovi.

Amerikanci ohrabraju slanje signala Rusiji da je Ukrajina otvorena za pregovore

I Amerikancima se, čini se, žuri da se što pre okonča rusko-ukrajinski sukob.

Kako piše Vašington post, SAD tajno ohrabruju Ukrajinu da šalje signale Rusiji da je otvorena za pregovore. Na ovaj način, piše list, ne gura se Ukrajina za pregovarački sto, već se proračunato pokušava obezbediti podrška drugih naroda Ukrajini.

Volodomir Zelenski je 4. oktobra uveo svojevrsnu zabranu pregovora sa Vladimirom Putinom što nije izazvalo dobre rekacije širom sveta jer cela planeta je u problemu zbog rasta troškova hrane i goriva, pogotovo na ovo ne gledaju blagonaklono delovi Evrope, Afrike i Latinske Amerike koji su najviše ekonomski pogođeni.

"Umor od Ukrajine je stvarnost za neke od naših partnera", Vašington post citira neimenovani američki zvaničnik.

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin podržao evakuaciju civila iz Herson, što su analitičari protumačili kao znak da se ruske snage povlače iz tog regiona.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()