Ukrajinci u velikom problemu: Ruske snage pojačale jurišne napade kod Avdejevke

Takođe, borbe ne prestaju kod Kupjanska, Limanska, Hersona, kao i na Novopavlovskom i Orehovskom pravcu

03.05.2024. 09:18
  • Podeli:
časovi jar ukrajina Ukraine Patrol Police via AP) via tanjug-66348f8b127be.webp Foto: Ukraine Patrol Police via AP via Tanjug

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je u jutarnjem izveštaju da su na frontu bila 134 sukoba a da su ruske snage izvele tri raketna i 70 vazdušnih udara i da se posebno fokusiralau regionu Donbasa.

Kako se navodi, ukrajinske snage su odbile najviše ruskih napada, čak 50 u pravcu Avdejevke.

Pored toga, Bahmut ostaje još jedna vruća oblast, gde Rusi pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih oružanih snaga, navodi Generalštab.

Takođe, borbe ne prestaju kod Kupjanska, Limanska,  Hersona, kao i na Novopavlovskom i Orehovskom pravcu.

General GUR-a: Gubitak Časovog Jara je samo pitanje vremena

Zamenik načelnika Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine general-major Vadim Skibicki istakao je u intervjuu za Ekonomist, da je gubitak Časovog jara u Donjeckoj oblasti "verovatno samo pitanje vremena".

Napominje da je ova tačka podrške na velikoj nadmorskoj visini "ključ" za dalje napredovanje ruskih okupacionih snaga do poslednjih većih gradova Donjecke oblasti i da Časov Jar može ponoviti sudbinu Avdejevke, koju su Rusi potpuno uništili.

"Naravno, ne danas ili sutra, ali sve zavisi od naših rezervi i zaliha", dodao je Skibicki.

Poznato je da Rusija ima uspeha na jugozapadu u selu Očeretino, gde je propala nedavna rotacija ukrajinskih trupa. Ruske trupe uspele su da probiju prvu liniju odbrane i stvore važan mostobran površine 25 kvadratnih kilometara.

"Ukrajina je na određenom putu stabilizacije situacije, dok Rusija baca „sve“ što mora da postigne veći uspeh. Ruska vojska više nije ona bahata organizacija kakva je bila 2022. godine, a sada deluje kao jedan organizam, sa jasnim planom i pod jednom komandom", ukazuje Skibicki.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()