Ukrajinske snage oslobodile Liman - strateški grad u Donjeckoj oblasti

Moskva je objavila da su se ruske snage povukle iz Limana na istoku Ukrajine zbog rizika od opkoljavanja

01.10.2022. 21:00
  • Podeli:
Tenk_Ukrajina_Anadolija-1664637339931.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Ukrajinski vojnici postavili su u subotu nacionalne zastave na ulazu u strateški važan grad Liman na istoku Ukrajine nakon što su primorali ruske okupacijske snage na povlačenje.

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu prema Severodonjecku

Portparol ukrajinske vojske na istoku zemlje Serhi Čerevati objavio je da su ukrajinske snage ušle u Liman, ali da borbe još uvek traju.

Naglasio je da je Liman jer je to sledeći korak ka oslobađanju ukrajinskog Donbasa, koji se sastoji od oblasti Donjeck i Lugansk. 

"To je prilika za napredovanje prema okupiranim gradovima Kremini i Severodonjecku, a i psihološki je vrlo važna", kazao je Čerevati.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je u subotu da su se ruski vojnici povukli iz strateškog grada Limana u istočnoj Ukrajini zbog rizika da budu u potpunom okruženju te da su se prebacili na povoljnije položaje.

Navode da su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke, ali da su dopremili pojačanja te nastavili ofenzivu uz značajnu nadmoć u snagama i sredstvima.

U okruženju bilo oko 5.000 ruskih vojnika

Ukrajinske snage su već nekoliko dana u gotovo potpunom okruženju u Limanu držale ruski garnizon, jačine 5.000 do 5.500 ljudi.

Povlačenje ruske vojske iz Limana usledilo je dan nakon što je Vladimir Putin potpisao ukaz o aneksiji četiri okupirane ukrajinske regije što je najveće nasilno preuzimanje teritorija u Evropi od Drugog svetskog rata.

Rusija je tako nezakonito svojim teritoriama proglasila ukrajinske regije Donjeck i Lugansk na istoku te Herson i Zaporožje na jugu zemlje, iako nema potpuni nadzor ni nad jednim od anesiranih područja. Putin je rekao da će Moskva braniti pridružene teritorije svom snagom.

Ukrajinske snage su nastavile svoja ofanzivna delovanja tokom kojih su u septembru povratili oko 10.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod ruskom okupacijom nakon početka ruske invazije 24. februar.

Kadirov bi bacao atomske bombe

Čečenski vođa Ramzan Kadirov rekao je da bi Moskva trebalo da razmotri korišćenje nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novog velikog poraza na bojnom polju.

U poruci na Telegramu govoreći o gubitku ruskog uporišta Limanam bliski saveznik ruskog predsednika, Kadirov je napisao: “Po mom ličnom mišljenju, treba da se preduzmu drastičnije mere kao što su proglašenje vanrednog stanja u pograničnim područjima i upotreba taktičkog nuklearnog oružja", prenosi Rojters.

Putin je od početka ruske invazije nekoliko puta zapretio upotrebom nuklearnog oružja ako budu ugroženi vitalni ruski interesi.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()