Ukrajinski mediji: Ministar odbrane smenio dvojicu visokih obaveštajaca

Previranja u ukrajinskih bezbednosnim strukturama

20.09.2024. 19:42
  • Podeli:
ukrajinska služba bezbednosti sbu-64c906a48eb81.webp Foto: SBU

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov smenio je dvojicu zamenika načelnika Spoljne obaveštajne službe Ukrajine (GUR) Viktora Zajceva i Igora Ostapenka, preneo je danas ukrajinski portal Babel, pozivajući se na izvore iz bezbednosnih struktura. 

Kako navodi portal, Zajcev i Ostapenko su pritvoreni, a zatim pušteni pre oko nedelju dana. Obojica su saradnici bivšeg ministra odbrane, a sada ambasadora u Sloveniji Andrija Tarana. 

Ovlašćenje za razrešenje zamenika načelnika Službe državne bezbednosti ima ministar odbrane, koji odgovara predsedniku.

Prema saznanjima portala Babel, smena nije dogovorena sa načelnikom GUR-a Kirilom Budanovim, koji nije konsultovan po tom pitanju. 

Odnos između Budanova i šefa kabineta predsednika Andrija Jermaka pogoršao se u proleće 2024. godine, iako je Budanov još u februaru razmatran za mesto glavnokomandujućeg zajedno sa Sirskim. 

Kada je Sirski izabran na ovu funkciju, Budanov je nameravao da proširi svoja ovlašćenja, pišu ukrajinski mediji.

Napominju da je u maju ove godine, ruska propaganda  proširila lažnu priču da se Budanov smatra konkurentom predsedniku Volodimiru Zelenskom, a proruski Telegram kanali aktivno su širili informacije da se šef Kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak toliko plaši bilo kakve konkurencije za Zelenskog, dovodeći u vezu s tim trovanje supruge načelnika GUR-a.

 S druge strane, Budanov je negirao bilo kakvu mogućnost političke karijere tokom rata u intervjuu za Bi-Bi-Si u aprilu ove godine i naveo da su optužbe protiv Jermaka u vezi sa trovanjem njegove supruge pokušaj da se krivica za zločin preusmeri sa ruskih obaveštajnih službi. 

Zvaničnici u kijevskoj vladi kažu da se ove neistine šire da bi se stvorila iluzija nepostojećeg sukoba između ukrajinske vojne obaveštajne službe i političkog rukovodstva zemlje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()