Ukrajna: Vojska u 'operativnoj tišini' pred kontraofanzivu, piloti idu na obuku na lovcima F-16

Predsednik Zelenski je izjavio da je Kijev spreman za operaciju, ali je izbegao da iznese bilo kakva predviđanja, dok je Holandija nedavno saopštila da će uskoro početi obuku ukrajinskih pilota

04.06.2023. 17:39
  • Podeli:
F-16_borbeni avion_Foto Pixabay-1667577851622.webp Foto: Pixabay

Ukrajinska vojska je zamolila za "operativnu tišinu" oko dugo očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

"Planovi vole tišinu. Neće biti najave početka", navelo je Ministarstvo odbrane Ukrajine u video snimku objavljenom na Telegramu, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su više puta govorili protiv spekulacije javnosti o kontraofanzivi, poručivši da bi to moglo da pomogne neprijatelju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u intervjuu za Volstrit džornal, u subotu je izjavio da je Kijev spreman za operaciju, ali je izbegao da iznese bilo kakva predviđanja.

Obuka pilota na lovcima F-16 u Holandiji

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignjat rekao je danas da je Ukrajina formirala prvu grupu pilota koji će ići na obuku na lovcima F-16.

"Ovde u Ukrajini moramo da se borimo, ali u inostranstvu moramo da učimo. U prvom krugu za obuku može biti nekoliko desetina pilota, a među njima će, zapravo, biti najbolji i najiskusniji piloti. Prioritet imaju oni koji dobro govore engleski", rekao je Ignjat, preneo je ukrajinski portal prm.ua.

U listu prioriteta biće stavljeni i mlađi piloti, koji će ubuduće biti mentori još mlađim kolegama, a planirana je obuka na F-16 i za inženjere i starešine. Vlada Holandije je 23. maja saopštila da će uskoro početi obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()