Umalo incident: Ruski lovac presreo tri zapadna borbena aviona iznad Crnog mora

Su-27 je sprečio avione da naruše državnu granicu Rusije

05.03.2024. 18:28
  • Podeli:
Suhoj Su-34_ruski borbeni avion_Foto Profimedia-645f7ee01459f.webp Foto: Profimedia

Borbeni lovački avion Su-27 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (VKS) ispratio je avion tipa AVAKS i dva lovca francuskog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, sprečivši ih da naruše državnu granicu Ruske Federacije, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane (MO).

Prema ruskom ministarstvu odbrane, ruski sistemi kontrole vazdušnog prostora iznad Crnog mora otkrili su danas tri vazdušna cilja koji lete ka ruskoj državnoj granici, prenosi TASS.

"Da bi se sprečilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, lovac Su-27 iz sastava dežurnih eskadrila protivvazdušne odbrane podignut je u vazduh", saopštilo je rusko MO.

Ruska agencija navodi da je posada ruskog lovca identifikovala vazdušne ciljeve kao E-3F, avion za otkrivanje i kontrolu radara dugog dometa (AVACS) i dva višenamenska lovca Rafal iz sastava francuskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da je strani vojni avion, pri približavanju ruskom lovcu, skrenuo sa državne granice Ruske Federacije i napustio vazdušni prostor iznad Crnog mora.

U saopštenju ruskog MO se navodi da je let ruskog lovca izveden u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda, bez prelaska vazdušnih puteva ili opasnog približavanja avionima strane države.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()